Monday 25 July 2016

Akne – Zbog čega nastaju i kako ih liječiti?

Nisu samo mladi opterećeni aknama! One mogu da se dogode svakome, bez obzira na godine!
Bezbroj je tinejdžera koji se muče sa problemom zvani akne, ali isto tako je mnogo odraslih kojima zagorčavaju život. Mada je za akne tipično da se pojavljuju između osamnaeste i dvadeset četvrte godine starosti, mogu da se pojave bilo kada, a to se vrlo često i dešava.
Akne su posljedica poremećaja lojnih žlijezda u koži. Lojne žlijezde luče supstancu zvanu sebum, masni lubrikant koji se izlučuje kroz pore i folikule dlake, kojih najviše ima na licu i koži glave. Akne se pojavljuju kada sebum začepi pore. Nakon izlaganja kisiku, sebum pocrni i formira mitesere, vanjske čepove sačinjene od sebuma i mrtvih ćelija koje mogu da napadnu bakterije, izazivajući pri tom gnojna zapaljenja, odnosno bubuljice. (Nasuprot ovome, postoje i bubuljice s bjeličastim vrhovima /milium/, također gnojna zapaljenja kože, koje nisu obavezno povezane s aknama).
Kod tinejdžera, akne su tipična posljedica hormonalne neuravnoteženosti, a isto važi i za odrasle. Odrasli koji pate od akni obično imaju povišen nivo muških hormona koji podstiču prekomjerno lučenje sebuma.

Salicilna kiselina, sumpor i rezorcinol sastojci su losiona, raznih krema i gelova koji se dobivaju bez recepta i koriste se za liječenje blažih oblika akni. Premda ne mogu da spriječe pojavu novih bubuljica, izazivaju sušenje i otpadanje postojećih.
Na recept mogu da se dobiju jači antibiotski rastvori ili losioni, kao i oralni antibiotici koji mogu da spriječe razvoj bakterija i smanje broj bubuljica pod upalom. U mnogim slučajevima, prirodni lijekovi mogu da ublaže pojavu akni, a ako ne uspiju u tome, vaš ljekar će vam reći za ostale opcije.
Navesti ćemo nekoliko dodataka koji mogu da vam pomognu da držite akne pod kontrolom.

Vitamini

Vitamin A — Neka od najnovijih sredstava za liječenje akni dobivena su upravo iz vitamina A, što ne bi trebalo da je iznenađujuće. O vitaminu A se već dugo priča kao o vitaminu za lijepu kožu. U stvari, brojna medicinska proučavanja su pokazala da visoke doze vitamina A mogu da korigiraju cistične akne (one nalik na čireve). Međutim, pošto visoke doze često imaju i toksično djelovanje, treba da se neizostavno posavjetujete sa dermatologom. Retinoinska kiselina, sintetički oblik vitamina A, također predstavlja djelotvorno sredstvo za lokalnu primjenu u liječenju akni cističnog tipa, ali još jednom ponavljamo, potrebno je da vam je prepiše liječnik. (Visoke doze vitamina A mogu da izazovu urođene mane novorođenčadi, stoga trudnice ni u kom slučaju ne smiju da ih koriste).
Vitamin C — Još davne 1954. godine istraživač je dao velike doze vitamina C pedeset trojici pacijenata koji su patili od akni. Kod četrdeset troje se stanje poboljšalo uz ispijanje ukupno 8 čaša soka od citrusnog voća dva puta dnevno i 3000 mg vitamina C. Danas nam je poznato da je vitamin C suštinski važan za formiranje kolagena, materije koja drži na okupu ćelije vezivnog tkiva. Isto je tako neophodan za održavanje zdravog stanja kože.

Minerali

Cink i selen – Bubuljice se lako inficiraju, što može da bude bolno i da ostavi ožiljke. Cink i selen su dva minerala koja jačaju imunološki sistem i na taj način pomažu u borbi protiv infekcije.

Blagotvorno ljekovito bilje

Ulje noćurka – Ova supstanca je bogata gama-lanolinskom kiselinom (GLA), prirodnim sredstvom za ublažavanje zapaljenja, i može da pomogne u liječenju mladalačkih akni. Ulje noćurka može da se nabavi u vidu kapsula.
Sjemenke grožđa — Sjemenke grožđa se u prodaji nalazi pod različitim nazivima, u zavisnosti od proizvođača, a sadrži bioflavonoide, supstance srodne vitaminu C, za koje postoje izvještaji da su visoko djelotvorno sredstvo u borbi protiv akni. Zašto su ta jedinjenja djelotvorna? Ishrana ćelija kože zavisi od toga koliko je dobra cirkulacija krvi u površinskom dijelu kože (dermis). Kolagen, jedan od primarnih sastojaka groždanog sjemena određuje stepen jačine, elastičnosti i glatkoće kože. Kolagen ne može da se stvara bez vitamina C, čiju iscjeljujuću moć pojačavaju bioflavonoidi. Sjeme grožđa dostupno je u obliku kapsula.
Acidofil – Poznat je kao „dobra bakterija”, zbog svoje sposobnosti da kontrolira gljivične infekcije, a takođe je i djelotvorna dopuna arsenalu sredstava za borbu protiv akni. Acidofil se nalazi u jogurtu i kiselom mlijeku, a dostupan je i u vidu praška i kapsula. (Ukoliko jedete kiselo mlijeko, čuvajte se onih zašećerenih vrsta koje ne sadrže acidofilne kulture i mogu da budu kontraproduktivne).
Viteks — Kod nekih žena se akne pojavljuju mjesečno, kao najava menstrualnog perioda, u danima kada nivo hormona varira. Viteks, koji se takođe naziva i plodom čednog drveta jer oponaša djelovanje nekih hormona, kao što su estrogen i progesteron i koristi se već hiljadama godina kao sredstvo za liječenje brojnih hormonalnih poremećaja. Uspješno se upotrebljava za liječenje akni i predmenstrualnog herpesa usne. Koristi se isključivo spolja (lokalna primjena).
Bijeli luk – To je jedna od najsvestranijih lukovica u prirodi. Ne samo da poboljšava ukus mnogim jelima nego je i krcat vitaminima A, B i C, kalcijem, kalijumom, željezom, karotinom, germanijem i selenom, plus bezbrojnim biološki aktivnim jedinjenjima i agensima. Što je najvažnije kada je riječ o aknama, bijeli luk sadrži aminokiselinu alicin (drugo ime za alildisulfid), koja primijenjena lokalno u vidu ulja pomaže u povlačenju akni.
Prskavac — Ekstrakt prskavca davnašnji je lijek američkih Indijanaca za osip od otrovnog bršljana i ostale vanjske nadražaje kože. Kreme napravljene od ove ljekovite biljke mogu da ublaže crvenilo, nadražaj i zapaljenje, ali ne obavezno i da spriječe pojavu akni.
Pčelinji polen – Polen sadrži bogatu koncentraciju nukleinskih kiselina. Kada se primjene lokalno, ove supstance prodiru kroz površinu kože hraneći na taj način ćelije i tkiva epiderma, i djelujući na akne kao sredstvo za čišćenje. Polen može da se uzima i oralno.
Neven – Esencijalno ulje dobiveno iz nevena može da se upotrebljava u različite svrhe i sastojak je mnogih preparata za njegu kože. Odlično je za čišćenje kože.
Ulje čajnog drveta – Po jednu kap ovog ulja nanosite dva puta na dan na ozlijeđeno mjesto. Potom naizmjenično stavljajte vruće i hladne obloge, kako biste potpomogli otvaranje pora na koži i eliminiranje suvišne količine ulja.

No comments:

Post a Comment