Sunday 31 July 2016

Dinja osvježava i liječi

Dinja je ljetna namirnica u čijem prekrasnom mirisu i savršenom okusu svi rado uživamo. Možda niste znali da dinja koristi i našem zdravlju! Dinja ne deblja, osvježava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu.
Sadrži oko 88 posto vode i samo 11 posto šećera, što je čini fantastičnim ljetnim niskokaloričnim osvježenjem. Dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega ju je poželjno jesti nekoliko puta na dan. Vitamin A iz dinje je neophodan za dobar vid i ten, a uz njega sadrži i vitamin C. Ova dva antioksidanta štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja starenja.

Neka nova istraživanja tvrde da betakaroten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića maternice, želuca i oralnih bolesti. Biljna vlakna povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti.
Dinja sadrži i kalcij. Najbolji je izbor za one koji žele skinuti višak kilograma jer nutrijenti iz nje reguliraju probavu i detoksiciraju, dok će vas vlakna zasititi na duže vrijeme.

No comments:

Post a Comment