Tuesday 5 July 2016

Echinacea

Opis biljke: Ehinaceu su koristili još indijanci kao lijek protiv rana prouzrokovanih kožnim prištevima, aknama i ozeblinama, no njena najveća upotreba bila je protiv ugriza zmija. Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem XIX vijeka, sve zahvaljujući jednom njemačkom doktoru koji je proveo mnogo godina zajedno s indijancima. Od tada biljka je u centru pažnje mnogih studija budući da jača obrambena svojstva organizma. Zbog te karakteristike nalazimo je u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima (tretmani protiv bora, iritirane i suhe kože). Biljka iz porodice Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja dostigne od 50-100 cm visine. Listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlačicama. Cvijet je ljubičaste boje. Uzgaja se kao ljekovita biljka i ne širi se spontano.
Stanište: Gaji se kod nas i u drugim zemljama.
Ljekoviti dio biljke: korijen.
Ljekovito djelovanje: Pripremanje i korištenje:
1. čaj: 30-50 g sjeckanog korijena u litru kipuće vode. Uzimamo 3-5 čaša dnevno
2. farmaceutski proizvodi: nalazimo je u obliku ekstrakta , tinkture, kapsula. Slijedimo upute
3. masti, kreme i slično

Djelovanje:
Echinacea sadrži mnogo aktivnih materija koja se mogu grupirati u: Eterična ulja (20 komponenata) jedan od njih in vitro pokazuje onkološka svojstva (uništava tumoralne ćelije). Smatra se da eterična ulja potiču jačanje imunološkog sustava. Glukozid sastavljen od dva šećera koji djeluju kao antibiotik protiv raznih bakterija. Poliacetileni koji uništavaju bakterije i gljivice. Inulin, vitamin C.
Indikacije:
Imunostimulans: jača obrambeni sistem organizma tako da povećava proizvodnju antitijela i leukocita u krvi (recept 1). Djeluje protuupalno i zacjeljujuće, putem posebnog enzima zaustavlja širenje bakterija i favorizuje proizvodnju tkiva koja liječe i zatvaraju rane. Liječi kožne rane poput akni, čireva, upala, opekotina, ekcema, upalu kožnih žlijezda, uboda i ugriza insekata. Stimulira jetru i bubrege u procesima detoksikacije. Djeluje antiviralno i laboratorijski (in vitro) pokazano je svojstvo uništavanja ćelija tumora. Koristi se kao integrator s ostalim lijekovima kod raka i AIDS-a Infekcijske bolesti. Djeluje sporije od antibiotika, ali vremenski efekt je duži. Aktivna svojstva biljke nemaju nuspojave, za razliku od farmaceutskih proizvoda. Zato se savjetuje njezino korištenje kao preventiva Koristi se protiv dječjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i bolesti disajnih organa. Liječi upalu prostate i mjehura.

No comments:

Post a Comment