Saturday 30 July 2016

IMATE LI MRLJE ILI BRAZDE NA NOKTIMA? Ovih 5 pojava otkrivaju OZBILJNE PROBLEME U ORGANIZMU

Da li ste ikada analizirali vaše nokte? Koje su boje, oblika, debljine? Sve to može dosta reći o stanju vašeg organizma. Oni mogu ukazati na raznorazne zdravstvene probleme.

Boja noktiju

Zdravi nokti trebaju da budu ružičasto-beli s bijelim polumjesecom pri korijenu nokta. Zeleni nokti znak su bakterijske infekcije. Crvene pruge na noktima znak su infekcije srčanog zaliska. Plavkasti nokti pokazuju da vam fali kiseonika u krvi. Beživotni nokti znak su nedostatka vitamina. Bijeli nokti upozoravaju vas da možda imate problema s jetrom. Tamne mrlje na vrhu noktiju znak su starenja i mogućeg zastoja srca.

Debeli nokti

Debeli nokti nisu normalni, ne pojavljuju se prirodno. Ako su vam nokti izuzetno debeli to može biti povezano s problemima sa plućima. Debeli nokti s brazdama mogu značiti gljivičnu infekciju, a razdvojeni nokat, napuknut po sredini, može značiti probleme sa štitnjačom i psorijazu. Neobično debeli nokti mogu biti i rezultat loše cirkulacije.

Popucali nokti

Listanje noktiju i redovno pucanje rezultat je nedostatka folne kiseline, Vitamina C i proteina. Psorijaza u 10 posto slučajeva počinje u noktima, ako vaši nokti pucaju i u korijenu i imaju mrlje – bijele. Listanje noktiju nekad je povezano i sa hroničnom pothranjenošću.

Nokti u obliku kašičice

Ako su vaši nokti izvijeni prema spolja i prave oblik koji podsjeća na kašičicu i još su tanki, to može biti znak nedostatka željeza, ili previše željeza, ili bolesti srca.

Brazde na noktima

Ove neugodne pojave mogu označavati psorijazu, ili autoimunu bolest Alopeciu areatu koja izaziva gubitak kose.

No comments:

Post a Comment