Sunday 31 July 2016

Ishrana kod ubrzanog rada štitne žlijezde mora biti raznovrsna

Ishrana kod ubrzanog rada štitne žlijezde mora biti raznovrsna



Kada nam je rad štitne žlezde ubrzan, naročitu pažnju treba obratiti na ishranu, te se dnevni jelovnici unapred moraju pripremati. Mnogi smatraju da je najvažnije unositi dosta joda kroz hranu, a da li je to baš tako, kada je u pitanju bolest štitnjače – hipertireoza?
Hrana bogata jodom je mač sa dve oštrice
Budući da naš organizam ne može sam proizvesti jod, moramo ga uzimati putem hrane. Rad štitne žlezde ugrožen je čim ga nema dovoljno. Međutim, prezasićenost je opasna koliko i sam nedostatak joda u organizmu, a to se dešava upravo u slučaju hipertireoze, kad je lučenje hormona štitnjače znatno povećano.
Stoga ukoliko je dijagnostikovana hipertireoza štitnjače, tada treba izbegavati namirnice bogate jodom, a u koje prvenstveno spada kuhinjska jodirana so, nezaobilazan začin na svakoj trpezi. Nju možete zameniti košer ili himalajskom solju, koje su znatno zdravije.  Žumanca se takode ne preporučuju, mada jaja ne treba potpuno izbaciti iz ishrane – belanca se slobodno mogu jesti.
Brza hrana znači brz napredak bolesti
Osobe koje boluju od hipertireoze treba da izbegavaju brzu i industrijski prerađenu hranu. Mleko i proizvodi od mleka takođe nisu preporučuljivi – konzumiranje sira, jogurta, čak i sladoleda treba svesti na minimum.Međutim, ako se smanji konzumiranje mleka, treba jesti više drugih namirnica bogatih kalcijumom. Tu, pre svega, spada zeleno lisnato povrće, naročito kelj i spanać, koji su takođe dragoceni izvori gvožda i vitamina B-kompleksa
S druge strane, iako zdravi, morska riba i alge ne bi trebalo da se nađu na trpezi osoba koje pate od povećanog lučenja tiroidnih hormona.
Ni mesne prerađevine ne bi trebalo konzumirati, kada je prisutna hipertireoza, jer one pored jodirane soli često sadrže i dodatne aditive koji štete organizmu, a isto se odnosi i na kiseli kupus.
Takođe, kada kupujete u supermarketima mineralnu vodu, obavezno gledajte njen sastav – ukoliko u njoj ima dosta joda, ne stavljajte je u korpu.
Izbegavajte alkoholna pića i kofein
Ako ste ljubitelj kafe, konzumiranje ovog napitka svedite na minimum, budući da je dokazano da se uz kofein simptomi hipertireoze pogoršavaju.
Pušenje i alkohol takođe hipertireoza najstrožije zabranjuje,  jer mogu biti okidač za pogoršanje simptoma. S druge strane, u konsultaciji s lekarom, uradite alergo-test i izbegavajte svu hranu koja vam ne prija.
Lečenje hipertireoze prirodnim putem
Da bi se hipertireoza držala pod kontrolom, ishrana je vrlo važna. Sledi spisak namirnica kojie su potpuno bezbedne za svakodnevno korišćenje.
Sveže povrće preporučuje se u borbi s hipertireozom, a pored zelenog lisnatog, naročito je preporučljivo ono iz porodice krstašica. Ishranu obogatite karfiolom i brokolijem, a i kupus je preporučljiv, s tim što je najbolje jesti onaj svež, nikako kiseli.
Kad pravite salatu od povrća, začinite je hladnoceđenim, nerafinisanim uljima, a izbegavajte ona koja su prošla industrijsku obradu. Takođe, prilikom pripremanja obroka nemojte koristiti mast životinjskog porekla, već hladnocedena ulja.
Ako se dvoumite šta da spremite za glavno jelo, s liste opcija precrtajte crveno meso, a dodajte živinsko, obavezno bez kožice. Pileće grudi su posebno preporučljive, jer sadrže L- karnitin, koji može usporiti rad štitne žlezde.
Sveže voće bogato antioksidansima, naročito vitaminom C, vrlo je preporučljivo u slučaju hipertireoze. Pre svega, treba jesti crveno bobičasto voće, dok se od povrća najviše preporučuju slatke paprike, u kojima ima više vitamina C nego u pomorandži.
Kako usporiti rad štitne žlezde suplementima
Kad su u pitanju suplementi, ne treba ih koristiti na svoju ruku, ali lekar može propisati one na bazi vitamina i minerala, poput selena, cinka i magnezijuma. Selen je jedan od najvažnijih saveznika štitne žlezde, a kada je hipertireoza štitnjače već dijagnostikovana, najbolje je da ga unesite  u organizam jedući pečurke i pileće meso. S druge strane, budući da se industrijski prerađeni slatkiši ne preporučuju, možete se zasladiti medom.
Najbolji recepti kod bolesti štitnjače
Da biste usporili rad štitne žlezde i omogućili vašem organizmu da se sam bori, morate veliku pažnju da usmerite na pravilnu ishranu. Svaka dijagnostikovana hipertireoza treba da se leči i nikako ne sme da se zapusti. Pripremili smo nekoliko recepata:
Mafini od ribizla
Razmutite 2 belanceta u čaši vode i dodajte 1/4 šolje maslinovog ulja, a potom i 2 šolje integralnog graška, 2 kašike meda. 3 kašičice praška za pecivo i malo himalajske soli. Mutite dok se smesa ne ujednači, a onda dodajte solju svežih ribizli ili drugog voća. po izboru. Sipajte u kalup za mafine i pecite u rerni na 200 stepeni C.
Slatki krompir s peršunom i origanom
U kesu za pečenje stavite 1 kg oljuštenog i iseckanog slatkog krompira i dodajte 1/4 šolje maslinovog ulja. kašiku sušenog peršunovog lista, kašiku mlevenog crnog luka. kašičicu sušenog bosiljka i 1/2 kašičice origana. Protresite kesu da krompir upije začine, a potom pecite 30 do 40 minuta u rerni. Za to vreme. maslinovom ulju propržite 2 čena sitno iseckanog belog luka i 250 g šampinjona. Servirajte kao prilog slatkom krompiru.
Slatke jabuke kao lek za hipertireozu
Prepolovite 2 jabuke i nožem napravite rupu u njima, vadeći semenke. U svaku rupu ubacite nekoliko seckanih badema ili lešnika. te malo cimeta. Premažite kašičicom meda i pecite oko pola sata na 180 stepeni C.
Budite oprezni sa sojom
Mada se soja u nekim slučajevima preporučuje osobama koje boluju od hipertireoze, jer se njena vlakna vezuju za jod u našem organizmu i tako sprečavaju štitnu žlezdu da ga iskoristi za lučenje hormona, ona se ne sme konzumirati pre konsultacije s lekarom, naročito kada je u pitanju hipertireoza u trudnoći.
Vodite računa ukoliko uzimate lekove koji treba da uspore rad štitne žlezde, da sojini proizvodi mogu usporiti njihovo delovanje, ili ga čak poništiti. Hipertireoza zahteva disciplinu i doslednost u primeni propisane terapije.
Protuupalna prehrana i životni stil ključni su za potpun oporavak štitnjače.
Protuupalna hrana regulira rad imunološkog sustava te ga sprečava da izazove još veću upalu.
Pomozite vašem imunitetu izbjegavanjem umjetnih i rafiniranih šećera te hrane koja sadrži uobičajene alergene.
 
Unos Omega 3 masnih kiselina  također može pomoći značajno smanjiti upalu u organizmu.
Snažna protuupalna svojstva imaju i proizvodi od kokosa, bobičasto voće i proteini iz sirutke (od krava i koza koje pasu na pašnjacima).
Sirutka od prirodno hranjenih krava i koza bogata je L-glutaminom te uvećava zalihe glutationa u stanicama. To je vrlo važno za oporavak probavnog trakta i za smanjenje upala u tijelu.
Što je češće moguće konzumirajte i kurkumu, đumbir, cimet, ružmarin i origano, jer i oni djeluju protuupalno.
Patite li od hipertireoze, može vam pomoći i sirovo povrće iz obitelji krstašica.
Brokula, kupus i kelj u sirovom obliku sadrže goitrogen, koji smanjuje pretjeranu proizvodnju hormona štitnjače i normalizira njezin rad.
Opskrbite se vitaminom D
Manjak vitamina D moderna je epidemija. Vitamin D koordinira rad imunološkog sustava i njegovu reakciju na alergene.
To čini tako što tijelu pomaže razlikovati strane i vlastite bjelančevine, čime umanjuje upalne i autoimune reakcije.
Zdrav raspon vitamina D3 je između 60 i 100 ng/ml, što je više od uobičajene preporučene doze od 32 ng/ml.
Doznajte vašu razinu ovog vitamina i povisite je iznad 60 ng/ml.
Provedite svaki dan 20 do 30 minuta na suncu ili koristite dodatke prehrani s 10 000 do 50 000 IJ visoko kvalitetnog vitamina D3 dok ne dosegnete željenu razinu.
Izbjegavajte toksične tvari
Drugi faktori koji drastično utječu na naš imuni sustav i zdravlje štitnjače su toksini iz okoliša.
Mogu biti u obliku teških metala, pesticida, herbicida, kućne plijesni. Mogu se nalaziti u proizvodima za osobnu higijenu i čišćenje, u vodi koju pijete te u vašem posuđu (teflonske tave).
Koliko je to moguće, izbjegavajte izloženost toksičnim tvarima.
Pročišćavajte vodu koju pijete, koristite prirodnu kozmetiku i sredstva za čišćenje, a teflonske tave zamijenite drugim manje reaktivnim posuđem.
Rhodiola rosea donosi balans
Još su kineski carevi organizirali ekspedicije u nepristupačne visinske predjele kako bi došli do ove skupocjene biljke za koju se smatralo da produžuje životni vijek.
Svojim aktivnim tvarima rhodiola rosea jača i tonizira organizam, usklađuje njegove funkcije te potiče fizičku izdržljivost.
Rhodiola rosea smanjuje razinu stresa, poboljšava rad adrenalnih žlijezdi i može biti korisna u liječenju bolesti štitnjače uzrokovanih stresom.
Štitnjaca obavlja važnu funkciju u tijelu, a hormoni štitne žlijezde su odgovorni za regulaciju metabolizma, za naš rast i energiju u tijelu.Naime, njena visoka ili niska aktivnost dovodi do bolesti kao što su hipotireoza i hipertireoza.
Od vitalne važnosti je da se znaju simptomi tih bolesti i i tretmani kako bi  uspješno spriječili zdravstvene probleme. Prema statističkim podacima, jedan od 20 ljudi ima nek vrstu problema sa štitnjačom. Osim toga, žene imaju veću vjerojatnost za razvoj ove bolesti.
Hipotireoza i hipertireoza
Ova dva zdravstvena problema su posljedica neravnoteže hormona štitnjače. Njena proizvodnja ne bi trebala biti ni nedovoljna ni pretjerana.Hipotireoza je posljedica nedostatka hormona štitnjače u tijelu. U slučaju hipotireoze pojedinac ima sljedeće simptome: grleve, bol u mišićima, suhu kožu, višak tekućine u tkivima, umor, stanjivanje kose, kao i osjetljivost na niske temperature.
S druge strane, hipertireoza se javlja u slučaju prekomjerne proizvodnje ovog hormona i dovodi do simptoma kao što su ubrzanje srčanog ritma, proljev, iritacije, tjeskoba, neočekivani gubitak težine, problem sa spavanjem, nervozu i osjetljivost na toplinu.
U nekim slučajevima, kada štitnjača radi previše teško, to uzrokuje stvaranje  kvržicu u grlu, kao simptom nedostatka joda, a to se zove guša.
Međutim, vaš stil života je odlučujući utjecaj na učestalost svih tih simptoma. Naime, njegovi najznačajniji pokretači su sljedeći:
Nedostatak joda
Nakupljanje toksina
Previše željeza
Kronični stres
Osim toga, uvjeti, kao što su toksični adenom, tiroiditis, ili Gravesova bolest mogu uzrokovati pojavu hipertireoze, a hipotireoza može biti uzrokovana prevelikim izlaganjem na jod ili litijem, uklanjanje štitnjače ili Hashimotov tireoiditis.
Prevencija i liječenje
Pravilna prehrana
Vaš dijeta je od temeljne važnosti u liječenju ovih pitanjima. Stoga, trebali biste izbjegavati ili smanjiti potrošnju šećera, prerađene hrane i rafiniranog brašna, te povećati unos joda, cinka, omega-3 masti, i selena, jer oni poboljšavaju zdravlje zdravlje štitnjače.
Kontrola stresa
Dugotrajan stres uzrokuje iscrpljenost nadbubrežne žlijezde što dovodi do problema sa štitnjačom. Stoga, trebali biste forsirati neke opuštajuće aktivnosti i programe za upravljanje stresom, kao što su meditacija, yoga, šetnje u prirodi ili vježbe disanja koje će se znatno smanjiti napetost i daju smirenost i mir uma.
terapija topline
Problemi štitnjače mogu se također kontrolisati saunom, jer ona detoksikuje naš organizam i eliminiše toksine koji dovode do problema štitnjače.
Dodaci prehrani
Prije nego što se odlučite za korištenje nekih alternativnih proizvoda, trebate konzultirati svog liječnika. Međutim, možete pronaći brojne učinkovite proizvode za održavanje  metabolizma štitnjače.
Spriječite probleme sa štitnjačom sprečavanjem njihove uzroke
Kako bi se uspješno spriječili probleme sa štitnjačom, potrebno je spriječiti glavne uzroke njihova nastanka. Stoga, trebali biste smanjiti stres , željezo u krvi i prehrambene nedostatke na vrijeme. Osim toga, trebali biste izbjegavati mliječne proizvode i gluten, koji uzrokuju probavne smetnje.

No comments:

Post a Comment