Sunday 24 July 2016

Kako prepoznati i liječiti ujed pauka?

Samo nekoliko vrsta pauka imaju očnjake dovoljno duge da prodru u ljudsku kožu i puste otrov dovoljno jak da ozbiljno utiču na čovjekovo zdravlje
Ugriz pauka obično je bezopasan. U stvari, mnogi ugrizi drugih buba pa i infekcije kože pripisuju se ugrizima pauka. Samo nekoliko vrsta pauka imaju očnjake dovoljno duge da prodru u ljudsku kožu i puste otrov dovoljno jak da ozbiljno utiču na čovjekovo zdravlje. Kod nas je najpoznatija crna udovica, koja je ujedno i najotrovniji evropski pauk.

Uzroci i simptomi ugriza pauka

Simptomi ugriza javljaju se kao rezultat ubrizganog paukovog otrova. Jačina simptoma zavisi od vrste pauka, količine otrova ubrizganog u mjesto ugriza i koliko je osjetljivo tjelo na otrov.

Tipično, ugriz pauka izgleda kao bilo koji drugi ugriz – crveno, upaljeno te često i bolno područje na koži. Ponekad svrbi, a ponekad može proći i neopaženo. Ugrizi bezopasnih pauka često ne izazivaju druge simptome od gore navedenih.

Znakovi i simptomi ugriza crne udovice:

Bol – obično počinje u roku od sat vremena od ugriza, bol se širi s mjesta ugriza u stomaku, leđima ili prsima.
Grčevi – trbušni grčevi ili ukočenost može biti tako teška da je ponekad može biti uzrok pucanja sljepog crijeva.
Znojenje – prekomjerno znojenje može se pojaviti oko mjesta ugriza, ili može uključivati ​​cijeli ud.

Liječenje ugriza pauka

Za većinu ljudi s ugrizom pauka sljedeće mjere liječenja su sve što je potrebno: očistite ugriz blagim sapunom i vodom. Nanesite hladni oblog na ugriz, za smanjenje bolova i upala. Ako je ugriz na ekstremitetima, kao što su ruke ili noge, neka budu podignute. Takođe, prema potrebi možete koristiti i lijekove protiv bolova.

U slučaju ugriza crne udovice koji izaziva bol a često i po život opasne simptome, potrebno je posjetiti ljekara koji će vam dati protivotrov. Protivotrov može izazvati ozbiljne alergijske reakcije pa se mora koristiti s oprezom.

 

No comments:

Post a Comment