Wednesday, 6 July 2016

LOŠ ZADAH: PET KLJUČNIH STVARI KOJE MORATE NAPRAVITI DA GA SE ZAUVIJEK RIJEŠITE

LOŠ ZADAH: PET KLJUČNIH STVARI KOJE MORATE NAPRAVITI DA GA SE ZAUVIJEK RIJEŠITE
Iako je za neugodan miris iz naših usta većinom kriv jezik i zubi odnosno oralna higijena, uzrokovati ga mogu razne bolesti. No postoje načini kako se riješiti lošeg zadaha, samo treba biti uporan i ponavljati ih svakodnevno.
Loš zadah može uzrokovati više stvari nego što mislimo, a najčešći uzrok toj neugodnoj pojavi je suhoća usta koja se pojavi kada ne pijemo dovoljno vode, spavamo ili putujemo. Na jeziku se tada stvaraju mrtve stanice koje prate i bakterije. Iako je za neugodan miris iz naših usta većinom kriv jezik i zubi odnosno oralna higijena, uzrokovati ga mogu razne bolesti poput infekcija grla, dijabetesa, bolesti bubrega i jetre,želudca, ali i konzumacija određene hrane.Jedan od uzroka je tonsillolith, ili tonsil stones (kamencici u krajnicima) Detritus - tako se zovu ti beli čepići koji se stvaraju u kriptama krajnika
to je znak hroničnog tonzilitisa (hronične upale krajnika)
ovaj detritus u sebi ima sumpora i zato pravi neprijatan zadah   O kojem god da se uzročniku radi postoje načini kako da se riješimo lošeg zadaha jednom zauvijek, samo treba biti uporan i ponavljati ih svakodnevno.
1. Pijte puno vode
Kao što smo već rekli stvaranju bakterija na vašem jeziku doprinose suha usta, stoga pijte redovito vodu. Ako je vaša usna šupljina hidratizirana, redovito će se proizvoditi slina i smanjiti mogućnost lošeg zadaha.
2. Čistite jezik
Ništa nije toliko učinkovito u borbi protiv lošeg zadaha od čistog jezika. Stoga čistite ga pravilno i često; četkicom ili strugalicom za jezik svaki dan nakon jela, dobro očistite njegov stražnji i središnji dio.
3. U torbi uvijek nosite bombončić od mentola
Većina koristi pepermint bombone ili žvakaće gume kao jednostavan način osvježavanja daha no mnogi stomatolozi potvrdit će kako je to samo privremeno rješenje. Oralna higijena poput temeljitog pranja zubi i jezika te tretman s vodicom za ispiranje usne šupljine puno je učinkovitija i daje duži osjećaj svježine.
Bolje rezultate od pepermint bombona ili žvakaće gume, kada je riječ o brzim odnosno trenutnim pomagačima, dat će trakice ili listići za osvježavanje daha. Brže se razgrađuju i šećer u njima u manjem je doticaju sa zubima što smanjuje mogućnost pojave karijesa.
4. U hrani je spas
Postoji određena vrsta hrane koja nam može pomoći u borbi protiv neugodnog zadaha. Hrskavo povrće i voće poput celera ili jabuke, imaju dvostruke dobrobiti kada je o zadahu riječ. Njihovo žvakanje povećava stvaranje sline i čisti bakterije s naših zubi. Pomoći će i lubenica, dinja, bobičasto voće i citrusi.
Zeleni čaj posjeduje antibakterijska svojstva koja će otjerati neugodan miris, kao i cimet čija esencijalna ulja uklanjaju više vrsta oralnih bakterija. Peršin također odlično uklanja loš zadah, a ako je on uzrokovan uživanjem u češnjaku u pomoć će priskočiti mlijeko.
5. Temeljito perite zube i koristite vodicu za usta
Najbolji način pomoću kojeg ćete se riješiti neugodnog zadaha svakako je pravilna oralna higijena vaših zubi. Temeljito pranje zubi nakon svakog obroka, kao i upotreba zubnog konca pomoći će vam da uklonite sve bakterije i ostatke hrane koji mogu uzrokovati loš zadah.U jutro nakon ustajanja isprati alkoholom ili običnom rakijom usnu šupljinu I grlo jer alcohol najbolje ubija neželjene bakterije.
Šoljica zelenog ili crnog čaja osvežava dah, jer sadrži polifenole, koji sprečavaju nastanak bakterija koje uzrokuju zadah iz usta. Utvrđeno je da je upotrebom zelenog ili crnog čaja nivo sumpornih jedinjenja u usnoj duplji smanjen za 30%. Sledeći nivo u održavanju zubne higijene je upotreba interdentalnih četkica (za čišćenje prostora između zuba) i oralnih tuševa. Ako ove higijensko-dijetetske mere ne daju rezultate, treba ustanoviti uzrok koji dovodi do stvaranja neprijatnog zadaha i njegovom eliminacijom rešiti problem. Kod suvih usta, treba uzimati što više tečnosti i koristiti kisele sokove (isceđen limun, pomorandža), bombone, žvake i drugu kiselu hranu, radi stimulacije lučenja pljuvačke

No comments:

Post a Comment