Tuesday 5 July 2016

Makrobiotički napici

Napici su prijeko potrebni za održavanje dobrog zdravlja, dok je idealno piti samo kad se osjeća žeđ. Ako ste neprestano žedni, to je znak da treba nešto promijeniti sa načinom ishrane. Na primjer, pretjerivanje sa namirnicama životinjskog porijekla i kuhanje sa puno soli prouzrokuje zadržavanje tečnosti u tijelu, što se dešava i kada su u ishranu zastupljeni svi ekstremni ukusi slatko-slano. Ljeti smo skloni da pijemo hladne napitke, ali je najbolje izbjegavati ledena pića, jer hladna hrana i pića loše utječu na probavu. U makrobiotici se svakodnevno koristi banca čaj (preprženi listići zelenog čaja), kukica čaj (prepržene grančice zelenog čaja), zeleni čaj, mu čaj, čajevi od žitarica i kava od žitarica.

Kukica čaj se pije ljeti, a banca zimi. Oni imaju veliki postotak kalcija (tri puta više nego mlijeko), tako da su posebno pogodni za žene u menopauzi i osobama koje pate od osteoporoze. Efikasno uništavaju bakterije i otklanjaju otrove iz organizma.

Zeleni čaj predstavlja snažno antioksidantno sredstvo (uništavaju slobodne radikale koji prouzrokuju starenje i propadanje organizma), snižava kolesterol i glicerine.


Mu čaj je kreacija Georgea Oshava, koji je tradicionalne japanske principe makrobiotike prenio u zapadnu kulturu i sadrži 16 ljekovitih bilja, između ostalih i žen-šeng. Preporučuje se za jačanje reproduktivnih i organa za varenje.

Čaj od prženog ječma hladi tijelo i idealan je u vrelim toplim danima jer snižava temperaturu tijela, dok je naročito dobar za odstranjivanje viška masnoća. Može se služiti topao i hladan. Pravi se tako što se na suvom tiganju desetak minuta preprži ječam sve dok se ne razvije prijatan miris. Tri do četiri supene kašike ječma se kuha u litri vode pet do 15 minuta – zavisno od toga da li volite blaži ili jači čaj. Na isti način se priprema i čaj od prženog pirinča.

Umeboši čaj je prijatno kiselkast. Hladi tijelo i sprečava gubitak minerala, jača krv i krvotok, regulira probavu, neutralizira kiselost, odstranjuje probleme sa crijevima i regulira crijevnu floru. Jednu umeboši šljivu (očišćenu od košpice i ispasiranu) kuvajte u dvije šolje vode na tihoj vatri oko 20 minuta.

Ume-šo-banca čaj se pravi tako što se sipa jedna šolja banca čaja na mesnati dio polovine šljive i doda kašičica soja sosa (tamari). Promiješajte i pijte dok je vruće. Ovaj čaj pomaže u otklanjanju glavobolje u čeonom dijelu glave. U ovaj čaj se može dodati i četvrtina kašičice đumbira, što će poboljšati cirkulaciju.

Ume-šo-kuzu čaj se spravlja od korijena Kuzu. Kuzu je dubok korijen divlje loze koja raste u planinskim predjelima. Poboljšava probavu, obnavlja energiju, regulira crijevnu floru i liječi opstipaciju. Pored toga Ume-šo-kuzu čaj povećava vitalnost i otklanja opći umor tijela. Ovaj čaj se pravi tako što se najprije kafena kašičica kuzua rastvori u šolji hladne vode. Stavite da voda proključa, smanjite vatru i kuhate uz neprestano miješanje dok ne postane providan. Zatim dodajte polovinu ispasirane umeboši šljive i kafenu kašičicu tamarija. Ovaj čaj se pije dok je vruć, a između ostalog je odličan protiv gripe i prehlade.

Kombu čaj je dobar za jačanje krvne slike i odstranjuje i toksine iz organizma. Pravi se tako što se traka kombu alge od osam centimetara kuha u litri vode dok ne proključa. Poslije toga smanjite vatru i ostavite da ključa još deset do 15 minuta.

Šitake čaj se pravi od gljive Šitake koja je bogata antioksdantima, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, podiže imunološki sistem i odlična je preventiva protiv karcinoma. Jedna do dvije gljive se može dodavati pri kuhanju bilo kojeg variva, dok se čaj koristi za opuštanje, kad je organizam pod stresom. Šitake čaj rastvara višak masnoće životinjskog porijekla (kolesterol i trigliceride) i čisti jetru. Pravi se tako što se četvrtina šitake gljive natopi sa malo vode i ostavi da stoji četiri do pet sati. Poslije toga kuhajte to dvadesetak minuta sa prstohvatom morske soli ili kašičicom tamarija.

No comments:

Post a Comment