Wednesday 27 July 2016

MED I MLEKO ČAROBNI NAPITAK-NEKATEKU MED I MLEKO

MED I MLEKO ČAROBNI NAPITAK-NEKATEKU MED I MLEKO



Med i mleko predstavljaju stari pojam za takoreci sve oblike blagostanja (materijalne, duhovne, zdravstvene...). Kada hocemo da kazemo da je negde sve u savrsenom redu i za pozeleti - kazemo da tamo "teku med i mleko". Pa i sama rec medicina se okitila medom, simbolom lekovitosti. A mleko je simbol radjanja, zivota, izobilja... Sada samo zamislite sta se dobija kada sastavimo med i mleko? Verovatno napitak koji cini cuda.
Jedna solja mleka pre spavanja je zlatno pravilo za zdrav razvoj i rast dece. Medjutim, prema skorasnjim istrazivanjima, slicna rutina vise ne vazi samo za malisane, zato sto bi i odrasli mogli imati velike koristi od jedne solje mleka, narocito ako u nju dodaju kasicicu meda.
Naucno je dokazano da kombinacija meda i mleka ima pozitivan uticaj na celokupno zdravstveno stanje ljudskog organizma, a ne samo na kožu, kako se najcesce propagira. Mnoge drevne civilizacije upotrebljavale su med i mleko da bi njime hranile svoje telo i kožu. Od davnina postoji verovanje da kombinacija meda i mleka cine jednu vrstu "eliksira zivota". Na stranicama istorije je zapisano da se Kleopatra kupala u medu i mleku, da bi odrzala svoju cuvenu lepotu. Danas imamo i naucna objasnjenja da med i mleko u kombinaciji ispoljavaju mnoga antioksidativna svojstva, sto nedvosmisleno znaci i anti-aging svojstva. Prema tome, svako ko zeli da sto duze ostane mlad, lep i zdrav - trebao bi da pije med i mleko.
Med i mleko cine gotovo carobni napitak koji ima mnogobrojne zdravstvene i kozmeticke prednosti. Osim toga sto deluje kao antioksidans, ima antibakterijsko, antifugalno, protivupalno i umirujuce dejstvo. Ovaj napitak je takodje bogat izvor aktivnih supstanci i hranljivih materija.
Casa toplog mleka sa medom pre odlaska na spavanje moze mnogo pomoci u borbi protiv nesanice, jer doprinosi da brze zaspimo i bolje spavamo.
Ukoliko ujutru popijemo solju mleka sa 2 kasicice meda povecacemo nivo izdrzljivosti organizma tokom dana, zahvaljujuci visokom sadrzaju ugljenih hidrata, proteina, minerala i vitamina.
Med i mleko korisni su za imunitet i organe za varenje koliko i jogurt, jer se tu kriju prebiotici koji podsticu razmnozavanje probiotika (dobrih bakterija koje iz jogurta nastavljaju da zive u nasim crevima).
Toplo mleko sa medom je izvrstan lek protiv prehlade i upornog suvog kaslja, kojim su se od vajkada lecili nasi stari.
Med i mleko su korisni za zdravlje kostiju, tako da redovnom konzumacijom sprecavaju razvojosteoporoze i upale zglobova. U te svrhe indijska medicina preporucuje jedan izuzetno lekovit napitak koji se zove "zlatno mleko"
I na kraju da kazemo i ono sto verovatno vec svi dobro znaju, da su med i mleko savrseno kozmeticko sredstvo za negu koze. Zato je recimo maska za lice od meda i mleka uvek dobrodosla, a i citavo telo ce nam biti zahvalno ako ga nakon tusiranja, dok je jos vlazno premazemo ovim blagotvornim eliksirom, sacekamo da deluje nekoliko minuta, pa opet samo na kratko istusiramo bez upotrebe sapuna, gelova i sampona.
Prema tome, neka teku med i mleko da budemo lepi spolja i iznutra.

No comments:

Post a Comment