Sunday 24 July 2016

Med je lijek za sve

Nekoliko je razloga zašto bi svi trebalo da imaju teglu meda kod kuće. Jedna od mnogih blagodati meda je to što jača imunitet. Njegova svojstva pomažu da se poboljša varenje, održava tijelo zdravim i pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Zato svaki dan započnite s osvježavajućim napitkom koji će probuditi vaše tijelo. Prije doručka, pomiješajte kašičicu meda sa sokom polovine limuna u čaši tople vode i popijte.
Posjekotine i opekline. Već tisućama godina med je poznat kao prirodni kućni lijek za mnoge boljke. Njegova antiseptička svojstva sprječavaju razvoj određenih bakterija i štite rane od infekcije. Med se koristio i kao prva pomoć kod opekotina i posjekotina, jer može da apsorbira vlagu iz zraka i ubrza proces izlječenja. Njegova antibakterijska svojstva sprečavaju infekcije i djeluju protuupalno, umanjujući natečenost, bol i nastajanje ožiljaka. Med je izvrstan i za regeneraciju ispucanih usana.

Med pomaže kod nesanice


Ne možete da spavate? Isprobajte slavni napitak s medom i mlijekom. U šalicu toplog mlijeka umiješajte žlicu meda i popijte. Med možete dodati i u čaj od kamilice, to ce vas također opustiti.


Medom protiv grlobolje


Jedna od poznatih činjenica je da med liječi upaljeno grlo. Zahvaljujući njegovim antibakterijskim svojstvima, on uništava neke bakterije koje uzrokuju infekciju. Profesionalni pjevači često koriste med kako bi grlo održali zdravim i pripremili ga za nastupe. Tri puta na dan otopite žlicu meda u ustima kako biste smirili upalu grla ili “grgljajte” mješavinu koju ćete napraviti od dvije žlice meda, četiri žlice soka od limuna i malo soli.

Med liječi i dijareju


Recepti naših baka uvijek su se pokazali korisnim. Ako imate dijareju ‘proljev’ tada otopite jednu veliku žlicu meda u čaši tople vode i popijte. Ako pak imate tvrdu stolicu, med stavite u hladnu vodu, miješajte dok se potpuno ne rastopi i popijte.

No comments:

Post a Comment