Sunday 31 July 2016

NE IGNORIRAJTE IH: 5 promjena na koži koje su znak bolesti

Razne pojava na koži ponekad ignoriramo jer mislimo da su bezazlene i da će proći same od sebe, ali one su često pokazatelj da nešto ne valja s našim zdravljem.
Donosimo vam popis kožnih promjena na koje obavezno morate obratiti pažnju jer one mogu biti prvi znak bolesti
1. Uzdignute crvene mrlje s ‘ljuskicama’. One su prvi znak psorijaze, kronične imunološke bolesti kože koja uzrokuje upalne procese zbog kojih naposljetku dolazi do iritacije i stvaranja mrlja. Stres je jedan od velikih ‘okidača’ psorijaze.

2. Suha koža popraćena osjećajem svrbeža. Kada primijetite ovakve pojave na koži tijekom zime, vjerojatno je u pitanju samo stanje uzrokovano hladnoćom i suhim zrakom. Međutim, ako vam je koža konstantno suha i popraćena svrbežom koji ne nestaje, osjećajem umora ili gubitkom težine, onda postoji velika vjerojatnost da vam probleme stvara štitnjača.
3. Crvene kvržice. Negativne emocije loše djeluju na naše zdravlje, a ovakve promjene na koži mogu biti manifestacija stresa i anksioznosti. U svakom slučaju, posjetite dermatologa ili svog liječnika opće prakse kako biste ustanovili koji je korijen problema.
4. Akne i pojačan rast dlačica. Kada ove dvije kožne promjene dolaze u ‘paketu, obično su znak hormonalnog disbalansa. Akne na bradi, obrazima i leđima te dlačice na licu, trbuhu ili prsima prvi su simptomi sindroma policističnih jajnika.
5. Žute kvržice na rukama i nogama ili tamne ‘baršunaste’ mrlje. Osobe koje imaju problema s razinom šećera u krvi ili prekomjernom težinom moraju obratiti pažnju na svoju kožu. Žute kvržice pojavljuju se zbog visoke razine triglicerida u krvi i dijabetesa. Tamne baršunaste mrlje na vratu ili rukama također su jedan od znakova dijabetesa.

No comments:

Post a Comment