Wednesday, 6 July 2016

Postanite ranoranilac: Zašto je rano ustajanje dobro za Vas?

Predugo spavanje ne samo da nije dobro za vašu karijeru, već može utjecati na to da se cijeli dan osjećate umorno, depresivno i bezvoljno. Evo kako promijeniti ovu lošu naviku i kako postati ranoranilac.
Istraživanja su pokazala da osobe koje rano ustaju imaju bolji imunitet i više energije tijekom dana od spavalica. Također je dokazano da su manje podložne stresu jer imaju više vremena završiti svoje obveze pa tako i manje razloga za nerviranje.
Mali broj ljudi je sretan kada rano ujutro zazvoni budilica, pogotovu ako ste kasno legli, ali to je naša realnost i samo je potrebno prihvatiti ju kao takvu i učiniti sve što je moguće kako biste sebi olakšali. Napravite neke male promjene u svakodnevnom životu i iznenadit ćete se kako je lako uspostaviti ravnotežu.

Prevarite svoj unutarnji sat

Kada odlučite promijeniti svoje navike, učinite to postupno. Ako ste donijeli odluku da počnete ustajati ranije nego inače, nemojte odmah naviti budilicu na primjer sat prije vremena kada ste navikli buditi se, već svakih nekoliko dana pomičite buđenje 10 minuta unatrag dok ne dođete do željenog vremena. Vaš organizam će se malo-pomalo navikavati na novi režim i samim tim ćete početi i ranije ići na spavanje.

Mentalni trik

Smislite neki ritual koji ćete svako jutro obavljati, a u kojem ćete uživati kako bi vam rano ustajanje bolje palo. Odvojite 15, 20 minuta za kavu ili doručak ili jednostavno pustite svoju omiljenu glazbu čim se probudite. Ovo će vam pomoći da se razbudite i da s osmijehom na licu započnete dan. Nikako nemojte čim otvorite oči razmišljati o obavezama koje vas čekaju.

Manje kafe

Kako biste lakše i ranije zaspali navečer, nemojte tijekom dana pretjerivati s količinom kofeina koji unosite. Ograničite se na dvije kafe dnevno i neka posljednja bude najkasnije oko 16 sati. Ako ste baš veliki ljubitelj ovog ukusnog napitka, kupite kafu bez kofeina pa ćete moći i navečer uživati ispijajući je.

Bavite se sportom

Dobro je poznato da tjelesna aktivnost pozitivno utječe na kvalitetan san i otklanja nesanicu, a istovremeno pomaže da imamo više energije tijekom dana. Ako možete, bilo bi idealno odraditi trening ujutro kako biste se razbudili i pokrenuli organizam. Ako vam više odgovara da vježbate popodne, trudite se da ne bude prekasno.

Jak doručak i lagana večera

Kada se probudimo, našem tijelu je potrebna energija, a najbolji način da je osiguramo je pojesti jak doručak koji će u sebi imati i ugljikohidrate i proteine pa tek nakon njega možemo popiti kavu. Na ovaj način, pokrenut ćemo metabolizam i započeti dan na pravi način. A kako navečer ne biste imali problema zaspati, trudite se da ne večerate poslije 19 sati i da obrok bude siromašan ugljikohidratima. Tunjevina sa salatom ili pileće bijelo meso s povrćem neki su od prijedloga za ukusnu večeru

No comments:

Post a Comment