Tuesday 5 July 2016

SREĆA NA TANJIRU Šta jesti kad želite biti boljeg raspoloženja

Naučnici su dokazali da nas konzumacija određenih namirnica zbog njihovih hemijskih sastojaka čini sretnijima, a posebno su istaknuli učinke banana, avokada, sardina i čokolade.
Banana – Kao jednu od nutricionistički visokovrijednih namirnica naučnici navode banane: pune su triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Zbog toga ljekari poručuju da, prije nego što posegnete u ormarić s lijekovima ili posjetite najbližu apoteku, prošećete tržnicom i opskrbite se serotoninom iz prirodnih izvora.

Avokado – Protustresno i za održavanje dobrog duha poslužit će avokado koji su nutricionisti dugo etiketirali kao namirnicu s previše masnoća te su ga preporučivali isključivo djeci u razvoju i sportašima. No, danas je prepoznata njegova pozitivna uloga u zaštiti srčanog mišića i krvnih žila. Odnedavno je poznato da konzumacija avokada utječe na bolje raspoloženje, jer sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dvije prijenosne supstance u nervnom tkivu koje pozitivno utječu na socijalizaciju i libido pojedinca.
Crna čokolada – Poznato je da čokolada s više od 60 posto kakaa stimulira moždanu aktivnost, pospješujući njegov rad, ali je manje poznato da mješavina kakaa i šećera potiče dinamično, gotovo euforično raspoloženje i osjećaj ugode. Naime, naučnici to objašnjavaju prisutnošću stimulativnih svojstava poput kofeina i teofilina (u mnogo manjim količinama nego u kafi i čaju) te naročito teobromina, stimulansa koji djeluje manje agresivno na nervni sistem od kofeina, ali mu je trajanje dulje.
Šafran – Terapeutsko djelovanje šafrana spominje se još u antičko doba. Ovaj se začin u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini naziva i “začinom sreće”, a koriste ga za tretiranje više od 90 različitih bolesti, od blage depresije do poremećaja u prehrani, jer utječe na reguliranje kompulzivne potrebe za hranom.
Srdele – I srdele djeluju poput antidepresiva jer obiluju omega-3 masnim kiselinama. Otprije je poznato da omega-3 masne kiseline štite kardiovaskularni sistem, no manje je poznato da smanjuju napetost te su vrlo važne za dobro funkcioniranje moždanih funkcija.

No comments:

Post a Comment