Monday 25 July 2016

Svi znamo da se BOKVICA stavlja na rane, ali da li znate ŠTA sve ova biljka LIJEČI?

Svi znamo da se BOKVICA stavlja na rane, ali da li znate ŠTA sve ova biljka LIJEČI?



Bokvica je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka i u te svrhe se koristi već vjekovima. Saznajte šta sve liječi ova čudotvorna biljka
Bokvica je višegodišnja ljekovita biljka koja je rasprostranjena po cijelom svijetu. Raste na travnjacima i livadama do 2.500 metara nadmorske visine, a može da naraste i do pola metra.
Iako je i stabljika bokvice ljekovita, uglavnom se koriste njeni listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvatu, a sjeme još uvek nije sazrelo. Listovi se suše u hladovini, na promaji, a lekoviti su samo oni listovi koji zadrže zelenu boju i kad se osuše.
Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin.
Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica djeluje kao antibiotik. Sviježe iscjeđen sok se koristi za liječenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.
>> Sirup od bokvice – najbolji lijek za sve plućne bolesti
Blagotvorno djeluje i na organe za varenje, pa se preporučuje za liječenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice liječi i hemoroide.

Ako bokvicu želite da stavite na ranu ili opekotinu, sveži listovi treba da se isjeckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.
Čaj se priprema veoma jednostavno – kafenu kašičicu suhi, isitnjenih listova bokvice prelijte s 2dl ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite. Čaj možete piti preventivno, a možete ga koristiti i kao obloge za liječenje konjunktivitisa

No comments:

Post a Comment