Friday 23 September 2016

15 ljekovitih recepata od šipka – liječi gripu i anemiju, smiruje

Popularni čaj od šipka korisna je pomoć kod gripe i prehlade, a zbog visokog sadržaja vitamina koristi se i za jačanje imuniteta. Preporučljiv je i oboljelima od bubrežnog kamenca
Od divlje ruže (Rosa canina) u biljnoj se medicini najčešće rabi njezin plod, odnosno šipak. Ova biljka raste kraj šuma, uz živice i plotove, na pašnjacima, među grmljem i šikarom, u ravnici i po planinama. Pojavljuje se u velikom broju oblika, a rasprostranjena je gotovo u svim krajevima Hrvatske.
Plodovi divlje ruže iskorištavali su se za jelo već od starog vijeka, pa ih kao jestive spominje i rimski liječnik Galen. Služili su i kao narodni lijek od mnogih bolesti. Stari su Rimljani vjerovali da šipak, među ostalim, liječi i bjesnoću pasa, pa odatle potječe i latinski naziv biljke – pasja ruža.

U novije je doba upotreba šipka ponovno dobila na popularnosti jer je ustanovljeno da mesnato usplođe sadrži mnogo vitamina C.


Šipak je, uz zeleno usplođe oraha, najbogatiji prirodni izvor ovog važnog vitamina. Ustanovljeno je također da se u osušenom šipku, a i u proizvodima dobivenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan dio tog inače nestabilnog vitamina.

Najviše vitamina C ima u zrelom šipku koji još nije omekšao i počeo gubiti svijetlocrvenu boju. Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina B1, B2, E i K. U košticama ima dosta vitamina E i vanilina, od čega stučene koštice imaju ugodan miris. Čini se da je šipak iz naših sjevernijih, hladnijih i vlažnijih područja bogatiji vitaminom C, dok je u plodovima iz toplijih, suhih i sunčanih krajeva nađeno više šećera.
Zbog visokog sadržaja vitamina C pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije poput prehlade i gripe. Šipak sadrži i trjeslovine koje imaju sposobnost stezanja, a to olakšava probleme s proljevom, osobito onim koji je izazvan groznicom.
Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline potiču izlučivanje probavnih sokova te tako ublažavaju gastritis. Novija su istraživanja pokazala da bi šipak mogao pomoći ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom.
Čaj od šipka rabi se i kod upalnih procesa bubrega, osobito za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokraćnome mjehuru trebali bi dulje piti čaj od šipka. Čaju od šipka nije potrebno dodavati šećer jer je šipak sam po sebi slatkast. Može se miješati i s drugim biljkama. Zbog kiselkasta okusa šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s vrućicom.
Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je dobar dodatni izvor vitamina C. Zreli šipak bere se u rujnu i listopadu, zatim se suši i drobi u sitnije dijelove. Čaj od šipka nema nikakvih štetnih učinaka, pa ga se može dulje piti.

Protiv anemije

Pomiješajte 2 žlice šipka, 2 žlice boba crnog ribiza i 2,5 dl hladne vode. Usitnjeni suhi šipak i suhe bobe ribiza prelijte hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhajte 10 minuta. Popijte tri ovako pripremljene šalice čaja na dan kod manjka željeza u krvi.

Gripa i prehlada

30 g šipka, 20 g cvjetova lipe, 20 g cvjetova bazge, 10 g pelina, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Čaj po želji zasladiti medom. Uzimati 2-3 puta na dan.

Domaći pekmez

Zreli i na suncu omekšani šipak očistiti od sjemenki i dlačica (nije nužno). Mesnato usplođe samljeti te pomiješati s jednakom količinom šećera i vode. Kad voda ispari i šipak omekša, propasirajte ga i ponovno zakuhajte dok se ne zgusne. Možete dodati po želji i malo limunova soka ili vitamin C.

Mješavina za čišćenje krvi

Pomiješajte 20 g šipka, 10 g listova breze i 10 g pirike. Prilikom pripreme čaja žličicu mješavine prelijte šalicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procijedite. Pijte tri šalice čaja na dan.

Čaj od ružinih latica

Čajnu žličicu suhih ružinih latica prelijte s 2 dl kipuće vode. Poklopite, ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite. Ovaj čaj vrlo je ugodnog, cvjetnog okusa, a koristi se za čišćenje krvi te kao lagani laksativ. Pije se i kod žutice, prekomjerne menstruacije i glavobolje.

Kamenci

Čaj od zdrobljenih sjemenki kuhamo pola sata, a zatim ostavimo da pokriven odstoji još jedan sat. Ugodna je okusa jer sjemenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamenaca, bolesti bubrega i mjehura te reume.

Diuretički čaj

50 g šipka, 20 g korijena zečjeg trna, 10 g listova breze, 10 g preslice, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 2-3 puta na dan.

Protiv reume

Pomiješajte po 30 g cvjeta ruže, lipe i bazge te 10 g cvijeta borača. Dvije velike žlice mješavine prelijte litrom kipuće vode, poklopite te ostavite da tako odstoji 20 minuta. Procijedite čaj, popijte ga topao i po želji zaslađen medom. Ovaj čaj također pomaže u liječenju prehlade jer potiče znojenje.

Laksativ

Prelijte 1-2 žlice šipka i 1/4 limuna s korom s 2,5 dl hladne vode. Zakuhajte i lagano kuhajte 5 minuta. Pokriveno ostavite da odstoji 5-10 minuta i procijedite. Topli ili hladni čaj pijte 2-3 puta na dan, prije jela.

Mirisni čaj

Potrebno vam je 12 g šipka, 12 g meda, 2 g cimeta, 2-3 gorka badema, 5 dl vode i 3 dl mlijeka. Dobro oprane i osušene zdrobljene plodove i sjemenke šipka močite oko 6 sati da se izduže, pa ih u toj vodi kuhajte 45 minuta. Procijedite, a kad se ohladi, čaju dodajte med, cimet, gorke bademe i mlijeko te ostavite da još jedanput zakipi. Piju se 1-2 šalice čaja na dan.

Imunitet

Pomiješajte 10 g šipka, 20 g kamilice, 20 g bazge, 10 g matičnjaka, 10 g lista borovnice, 10 g koprive, 10 g stolisnika, 5 g nevena i 5 g hibiskusa. Žličicu mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite.

Ružin ocat

Prelijte 125 g svježih latica ruže litrom bijelog vinskog octa i ostavite da odleži devet dana. Upotrebljavajte za obloge i umivanje kod lošeg tena. Osobito je učinkovit za ublažavanje svrbeža raznog podrijetla, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pjega.

Šipkovo vino

Za pripremu šipkova vina potrebno je 3 kg ploda, 4 l prekuhane vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po dužini razrežu i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerna otopina.
Čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom te se sadržaj prepusti vrenju na toplome mjestu. Nakon potpunog vrenja tako dobiveno vino se procijedi i napuni u boce te čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.

Liker od šipka

Potrebno vam je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 posto alkohola. Šipak usitnite i stavite u staklenku od 1,5 litara. Prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u boce. Uzimajte oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.

Medeni liker

U 5 dl kipuće vode otopite 300 g meda, dodajte 50 g ružinih latica i poklopite. Nakon deset minuta procijedite, dodajte litru rakije i promiješajte. Kad se tekućina sasvim ohladi, ulijte u boce i začepite plutenim čepom. Liker se čuva mjesec dana na hladnom i suhome mjestu te se tek nakon toga može poslužiti.

Popularni čaj od šipka korisna je pomoć kod gripe i prehlade, a zbog visokog sadržaja vitamina koristi se i za jačanje imuniteta. Preporučljiv je i oboljelima od bubrežnog kamenca
Od divlje ruže (Rosa canina) u biljnoj se medicini najčešće rabi njezin plod, odnosno šipak. Ova biljka raste kraj šuma, uz živice i plotove, na pašnjacima, među grmljem i šikarom, u ravnici i po planinama. Pojavljuje se u velikom broju oblika, a rasprostranjena je gotovo u svim krajevima Hrvatske.
Plodovi divlje ruže iskorištavali su se za jelo već od starog vijeka, pa ih kao jestive spominje i rimski liječnik Galen. Služili su i kao narodni lijek od mnogih bolesti. Stari su Rimljani vjerovali da šipak, među ostalim, liječi i bjesnoću pasa, pa odatle potječe i latinski naziv biljke – pasja ruža.

U novije je doba upotreba šipka ponovno dobila na popularnosti jer je ustanovljeno da mesnato usplođe sadrži mnogo vitamina C.


Šipak je, uz zeleno usplođe oraha, najbogatiji prirodni izvor ovog važnog vitamina. Ustanovljeno je također da se u osušenom šipku, a i u proizvodima dobivenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan dio tog inače nestabilnog vitamina.

Najviše vitamina C ima u zrelom šipku koji još nije omekšao i počeo gubiti svijetlocrvenu boju. Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina B1, B2, E i K. U košticama ima dosta vitamina E i vanilina, od čega stučene koštice imaju ugodan miris. Čini se da je šipak iz naših sjevernijih, hladnijih i vlažnijih područja bogatiji vitaminom C, dok je u plodovima iz toplijih, suhih i sunčanih krajeva nađeno više šećera.
Zbog visokog sadržaja vitamina C pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije poput prehlade i gripe. Šipak sadrži i trjeslovine koje imaju sposobnost stezanja, a to olakšava probleme s proljevom, osobito onim koji je izazvan groznicom.
Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline potiču izlučivanje probavnih sokova te tako ublažavaju gastritis. Novija su istraživanja pokazala da bi šipak mogao pomoći ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom.
Čaj od šipka rabi se i kod upalnih procesa bubrega, osobito za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokraćnome mjehuru trebali bi dulje piti čaj od šipka. Čaju od šipka nije potrebno dodavati šećer jer je šipak sam po sebi slatkast. Može se miješati i s drugim biljkama. Zbog kiselkasta okusa šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s vrućicom.
Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je dobar dodatni izvor vitamina C. Zreli šipak bere se u rujnu i listopadu, zatim se suši i drobi u sitnije dijelove. Čaj od šipka nema nikakvih štetnih učinaka, pa ga se može dulje piti.

Protiv anemije

Pomiješajte 2 žlice šipka, 2 žlice boba crnog ribiza i 2,5 dl hladne vode. Usitnjeni suhi šipak i suhe bobe ribiza prelijte hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhajte 10 minuta. Popijte tri ovako pripremljene šalice čaja na dan kod manjka željeza u krvi.

Gripa i prehlada

30 g šipka, 20 g cvjetova lipe, 20 g cvjetova bazge, 10 g pelina, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Čaj po želji zasladiti medom. Uzimati 2-3 puta na dan.

Domaći pekmez

Zreli i na suncu omekšani šipak očistiti od sjemenki i dlačica (nije nužno). Mesnato usplođe samljeti te pomiješati s jednakom količinom šećera i vode. Kad voda ispari i šipak omekša, propasirajte ga i ponovno zakuhajte dok se ne zgusne. Možete dodati po želji i malo limunova soka ili vitamin C.

Mješavina za čišćenje krvi

Pomiješajte 20 g šipka, 10 g listova breze i 10 g pirike. Prilikom pripreme čaja žličicu mješavine prelijte šalicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procijedite. Pijte tri šalice čaja na dan.

Čaj od ružinih latica

Čajnu žličicu suhih ružinih latica prelijte s 2 dl kipuće vode. Poklopite, ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procijedite. Ovaj čaj vrlo je ugodnog, cvjetnog okusa, a koristi se za čišćenje krvi te kao lagani laksativ. Pije se i kod žutice, prekomjerne menstruacije i glavobolje.

Kamenci

Čaj od zdrobljenih sjemenki kuhamo pola sata, a zatim ostavimo da pokriven odstoji još jedan sat. Ugodna je okusa jer sjemenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamenaca, bolesti bubrega i mjehura te reume.

Diuretički čaj

50 g šipka, 20 g korijena zečjeg trna, 10 g listova breze, 10 g preslice, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 2-3 puta na dan.

Protiv reume

Pomiješajte po 30 g cvjeta ruže, lipe i bazge te 10 g cvijeta borača. Dvije velike žlice mješavine prelijte litrom kipuće vode, poklopite te ostavite da tako odstoji 20 minuta. Procijedite čaj, popijte ga topao i po želji zaslađen medom. Ovaj čaj također pomaže u liječenju prehlade jer potiče znojenje.

Laksativ

Prelijte 1-2 žlice šipka i 1/4 limuna s korom s 2,5 dl hladne vode. Zakuhajte i lagano kuhajte 5 minuta. Pokriveno ostavite da odstoji 5-10 minuta i procijedite. Topli ili hladni čaj pijte 2-3 puta na dan, prije jela.

Mirisni čaj

Potrebno vam je 12 g šipka, 12 g meda, 2 g cimeta, 2-3 gorka badema, 5 dl vode i 3 dl mlijeka. Dobro oprane i osušene zdrobljene plodove i sjemenke šipka močite oko 6 sati da se izduže, pa ih u toj vodi kuhajte 45 minuta. Procijedite, a kad se ohladi, čaju dodajte med, cimet, gorke bademe i mlijeko te ostavite da još jedanput zakipi. Piju se 1-2 šalice čaja na dan.

Imunitet

Pomiješajte 10 g šipka, 20 g kamilice, 20 g bazge, 10 g matičnjaka, 10 g lista borovnice, 10 g koprive, 10 g stolisnika, 5 g nevena i 5 g hibiskusa. Žličicu mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite.

Ružin ocat

Prelijte 125 g svježih latica ruže litrom bijelog vinskog octa i ostavite da odleži devet dana. Upotrebljavajte za obloge i umivanje kod lošeg tena. Osobito je učinkovit za ublažavanje svrbeža raznog podrijetla, pri ispiranju upaljenih desni i uklanjanju staračkih pjega.

Šipkovo vino

Za pripremu šipkova vina potrebno je 3 kg ploda, 4 l prekuhane vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po dužini razrežu i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerna otopina.
Čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom te se sadržaj prepusti vrenju na toplome mjestu. Nakon potpunog vrenja tako dobiveno vino se procijedi i napuni u boce te čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.

Liker od šipka

Potrebno vam je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 posto alkohola. Šipak usitnite i stavite u staklenku od 1,5 litara. Prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u boce. Uzimajte oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.

Medeni liker

U 5 dl kipuće vode otopite 300 g meda, dodajte 50 g ružinih latica i poklopite. Nakon deset minuta procijedite, dodajte litru rakije i promiješajte. Kad se tekućina sasvim ohladi, ulijte u boce i začepite plutenim čepom. Liker se čuva mjesec dana na hladnom i suhome mjestu te se tek nakon toga može poslužiti
.


No comments:

Post a Comment