Sunday 25 September 2016

Biljke za njegu kose

Da biste zamijenili kemijske proizvode blažim, prirodnim proizvodima, važan je prvi korak. Postoje čudesne biljke, posve bezopasne, koje su odlične za kosu i kožu vlasišta, a kod kuće se može lako pripremiti šampone na bazi biljaka: aromatizirani ocat, tonike, losione za kosu i kožu vlasišta, pa i za trajnu frizuru.
Biljni šamponi
Prljavština, prašina, masnoća i prhut začepljuju korijen kose i treba ih ukloniti kako bi koža mogla disati. Dan prije pranja kose mažite vlasište deset minuta mlakim maslinovim uljem, masirajući kožu sprijeda prema natrag i obratno. Time oslobađate prhut i mrtve ćelije.
Upotrebljavajte prirodne šampone i ulja na bazi biljaka. Dobro isperite kosu, ali je nemojte maltretirati jakim mlazovima vode. Naprotiv, primijenite stalan, ali blagi dotok vode. To zahtijeva strpljenja, ali vrijedno je truda.

Da vam šampon ne bi ušao u oči, nanesite malo vazelina ili masne kreme na čelo.
Nakon šamponiranja osušite kosu ručnikom, bez trljanja i cijeđenja.
Recept za šampon od biljaka


Stavite po jednu kavenu žličicu koprive, ružmarina, kamilice i breskvina lišća u porculansku šalicu. Prelijte s pola litre vrele vode, prekrijte i ostavite 15 do 20 minuta. Izlijte i dodajte naribani marsejski sapun dok je tekućina još dovoljno vruća da se on u njoj rastopi.
Prirodan šampon: sapunjača se uzgaja u vrtovima, a uspijeva i kao divlja biljka. Dosiže visinu od 60 do 110 centimetara i ima bijele ili ružičaste cvjetove. Kada joj skuhamo lišće i koru, voda se obilno pjeni. To je odličan šampon. Lagano kuhajte 100 do 120 grama malih komadića kore u pola litre destilirane vode sve dok pola vode ne ispari. Procijedite kroz gazu i ulijte u bočicu. To je dovoljno za više šamponiranja. šampon možete aromatizirati ekstraktom lavande, ružmarina ili nečeg drugog.
Šamponiranje bez sapuna. Žustro istucite jedno jaje (ili dva manja). Dodajte dvije jušne žlice glicerina i šest kapi bademova ulja. Potom očetkajte kosu. Razdvojite je na dijelove od jednog do dva centimetra i nanesite smjesu vrhovima prstiju. Kada pokrijete cijelo vlasište, očetkajte kosu. Potom masirajte kožu vlasišta i kosu oko deset minuta. Brižljivo isperite toplom vodom i uklonite smjesu u potpunosti. Neka voda ne bude previše topla da se jaje ne bi zgusnulo.
Ispiranje kose vinskim octom
Otopina vinskog octa u vodi odlična je za razlaganje ostataka sapuna koji ponekad ostanu u kosi. štoviše, vinski ocat vraća ravnotežu kiselina na koži vlasišta. Normalna koža je kisela, a sapun je alkalan. Šamponiranje čini kosu trenutačno alkalnom i potrebno je oko 24 sata da ona vrati svoju kiselost. Vinski ocat neutralizira alkalni učinak sapunskih proizvoda, a osim toga je i blago antiseptičan.
Ulijte pola čaše vinskog octa u litru tople vode. Blago izlijte na glavu. Ispiranje octom čini se nakon što ste već isprali kosu u čistoj vodi.
Ispiranje kose aromatiziranim vinskim octom
Ispiranje vinskim octom može se parfimirati ekstraktom biljaka ili cvijeća. Primjerice, možete pomiješati jednake dijelove ružmarina, suhih lavandinih cvjetova i komadića perunikina korijena.
Aromatične esencije mogu biti: ružmarin, bergamot, lavanda, ljubičica i slično. Nekoliko kapi esencije uglavnom je dovoljno za jednu litru otopine za ispiranje.


No comments:

Post a Comment