Friday 23 September 2016

Moć mente

Dok još traju topli dani i bablje ljeto, dobro je rashladiti se osvježavajućim, zdravim napitkom.
Nana ili menta osim što ima ugodan miris, također ima mnoge blagodeti za naše zdravlje. Donosimo vam kako je i za šta sve možete upotrijebiti!

Izvrstan dodatak jelu i pićima

Ko još nije probao mohito ili čaj od mente? Ova divna mirisna biljka upotpunjava koktel koji je pio i Ernest Hemingcej, taj čaj se može piti topao i rashlađen, a odlično odgovara i kao dodatak kolačima, čokoladi i sladoledima. Isto tako, koristi se i u slanim jelima, kao dodatak mesu i raznim salatama. Tokom ljeta odlično je piti i vodu obogaćenu limunovim sokom i listićima mente.

Ublažava glavobolju i menstrualne grčeve

Stručnjaci savjetuju da koristite balzame ili eterična ulja mente, jer blago utrljavanje u područje glave i vrata ublažava glavobolju i opušta napete mišiće. Ako imate problema s menstrualnim grčevima, skuhajte čaj od prave mente (u čajevima iz vrećice se izgube kvalitetni sastojci i dolazi do uništavanja antioksidansa) umjesto uzimanja tableta. Pomoći će vam, jer ublažava i mentalnu iscrpljenost, depresiju i nervozu.

Umiruje kožu i probavni trakt

Umivanje čajem od mente ublažićete iritacije i pokrenuti proces liječenja akni, posebno ako imate ožiljke kojih želite da se riješite. Menta smanjuje i nadutost, smiruje crijeva i probavni trakt. Ako imate probavnih problema ili iritabilni trakt, stavljajte je u jela (istražite ayurvedsku kuhinju) ili jednostavno prožvačite nekoliko njenih listića nakon obroka. Takođe, menta je odlična ako želite da izgubite višak sala na području trbuha!

Poboljšava pamćenje

U posljednje vrijeme stalno zaboravljate, smušeni ste i treba vam prirodni “booster”? U aromaterapiji, ulje mente koristi se za poboljšavanje pamćenja. To vrlo jednostavno možete provjeriti tako da stavite par kapi u kupku ili na dno tuš kabine prije kupanja ili tuširanja.


No comments:

Post a Comment