Sunday 25 September 2016

NAUČNO DOKAZANO: Ovaj sok je odličan za ljudski mozak

NAUČNO DOKAZANO: Ovaj sok je odličan za ljudski mozak



Profesori sa Novog Zelanda su proveli istraživanje koje je pokazalo da konzumiranje soka od crnih ribizli značajno poboljšava zdravlje ljudskog mozga i omogućava mu da se bori protiv raznih bolesti, prenosi Anadolu Agency (AA).
U studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Journal of Functional Foods” navodi se da sok od crnih ribizli stimuliše funkcije mozga.
Naučnici su tokom tri sedmice pratili 36 osoba starosne dobi između 18 i 35 godina čiji je zadatak bio da jednom sedmično popiju čašu od 140 mililitara soka od crnih ribizli prije nego što se podvrgnu seriji testova.
Rezultati studije su pokazali da je glavni razlog koji stimuliše funkcije mozga antocijan, prirodni pigment koji se nalazi u crnim ribizlama i ostalom bobičastom voću.

Pokazalo se da je konzumiranje soka od crnih ribizli imalo je jako pozitivne efekte na kognitivne sposobnosti učesnika, i to samo sat nakon apsorpcije.
Istraživanje su proveli profesori i naučnici sa Instituta za istraživanje biljaka i hrane na Novom Zelandu i britanskog Univerziteta u Northumbriji.
Izvor: novi.ba

No comments:

Post a Comment