Monday 26 September 2016

Prva pomoć: Šta raditi u hitnim slučajevima

I pored sve pažnje desi se da ne stignete spriječiti mališana da dohvati šarene pilule, dirne vruću peglu, udari se u glavu. Važno je reagirati pravilno i brzo da bi se spriječile teže posljedice.
Najčešći izvori opasnosti za bebe tokom ljeta su: Ubod pčele, opekotine od sunca, toplotni udar, razne povrede glave, opekotine, trovanja. Dijete može i progutati neke predmete, a sve ove nevolje ponekad prati i šok. Šta raditi u svakom pojedinom slučaju?

Ubod pčele

Čuvajte se panike. Ona neće pomoći ni djetetu, a ni vama. Smirite dijete, neka se osjeti sigurno i zaštićeno. Ubod pčele samo malo zaboli i drugih opasnosti nema. Mjesto uboda rasladite hladnim oblogom, dobro je staviti komadić leda, ako vam je pri ruci. Taj se postupak posebno preporučuje ako je ubod u području oko usta (na obrazima).
*Bitne su preventivne mjere. Kad su bebe u pitanju, uvijek upotrebljavajte specijalnu dječiju šolju s poklopcem, tako da pčela ne može upasti. Pažljivo osmatrajte bebinu okolinu. Ako vidite više pčela ili čak pretpostavljate da ste u blizini košnice, polako i tiho napustite to mjesto.

Opekotine od sunca

Svi smo u životu barem jednom izgorjeli od sunca. Ali, ono što je odraslima samo bolno, malom djetetu može biti vrlo opasno. Ako se to ipak desilo, vašem će djetetu najbolje pomoći hladna kupka. Počnite sa temperaturom vode od oko 37 stepeni Celzija pa stalno dolijevajte sve hladniju vodu dok se temperatura ne spusti na 26 stepeni. Zatim posušite dijete i namažite mu tijelo specijalnim želeom protiv opekotina od sunca. Žele kupite u apoteci. Vrlo je važno da dijete pije mnogo tečnosti kako bi tijelo nadoknadilo gubitak tekućine.
*I u ovom slučaju vrlo su važne preventivne mjere. Ne štedite na kremama za sunčanje, kupite one s maksimalnim zaštitnim faktorom. Dok su na suncu, djeca moraju imati šeširić ili kapu na glavi, čim ugrije, sklonite ih u hlad i s vremena na vrijeme rashlađujte ih vodom. Pazite da dijete tokom dana pije dovoljno tečnosti.

Toplotni udar

Toplotni udar najčešće ćete prepoznati ako dijete mnogo plače ili se žali na glavobolju. Mjere prve pomoći iste su kao i kod opekotina od sunca. No, ako se djetetu pregrije glava i ono počne povraćati, smjesta ga odvedite u najbližu zdravstvenu ustanovu, jer će mu trebati infuzija. I u ovom slučaju: piti mnogo!

Povrede glave

Glava je posebno osjetljiva kod dojenčadi, jer je prevelika u odnosu na ostali dio tijela. Muskulatura za kontrolu pokreta glave još nije dovoljno razvijena i zato pri padu ne daje nikakvu zaštitu. Najčešća povreda prilikom pada ili udara glavom je potres mozga: Dijete je za trenutak bez svijesti, djeluje umorno ili ošamućeno i povraća, često nakon pola sata do jednog sata.

* Šta treba uraditi? Promatrajte bebu i uočavajte simptome koji bi mogli nastupiti. Pazite da dijete leži na ravnom, najbolje na podu – i vi se smirite. Kao i uvijek: Bez panike. Ako dijete počne povraćati, držite ga tako da mu dišni putevi budu slobodni, pozovite hitnu pomoć ili krenite s njim do najbliže zdravstvene ustanove. Ako je beba apatična, smjesta zovite hitnu pomoć, vi ne smijete sami voziti.

Opekotine

Mala djeca vole istraživati okolinu, a to ponekad nije bezopasno. Nađu se tu ponekad vruća pegla, grijalica, šporet, vreli pepeo ili žar.

* Šta uraditi? Skinite eventualno nagorjeli dio odjeće i opečeni dio tijela držite najmanje 20 minuta pod tekućom vodom čija je temperatura oko 15 stepeni Celzija. Umotajte dijete u čistu tkaninu, najbolje pamučnu, i krenite do prve bolnice ili zovite hitnu pomoć. Ne zaboravite: Vakcina protiv tetanusa!

* Šta NE SMIJETE uraditi kod opekotina? Nikako ne smijete upotrijebiti masti i ulja protiv opekotina. U tom slučaju koža ne dobija kisik i vrelina se zadržava u tijelu. Ali i led se smije upotrebljavati samo vrlo kratko, na trenutak, jer kod pretjeranog hlađenja mogu nastupiti posljedice na koži.

Trovanja

Većina trovanja dešava se kod kuće. Djeca iz znatiželje progutaju šarene pilule ili otrovne biljke. Znaci trovanja su neobično ponašanje (stanje pretjerane uzbuđenosti, drhtavica, umor, apatija sve do besvijesti).
* Šta uraditi kod trovanja? Ako je dijete pri sebi, pažljivo mu otvorite usta i pokušajte prstom izvaditi eventualne ostatke toga što je uzelo. Važno je pitanje šta je dijete uzelo i koliko. Sačuvajte sve ostatke toga što je progutalo (to mogu biti pilule, tablete, ostaci biljke, gljive ili pakovanje nekih kemikalija). Sve to morate ponijeti i pokazati liječniku u bolnici, kako bi on mogao barem približno ustanoviti o čemu se radi i djelovati na odgovarajući način.
* Šta NE SMIJETE raditi? Ne provocirajte povraćanje ako je dijete uzelo neko sredstvo za čišćenje u domaćinstvu. Ako dijete samo od sebe počne povraćati, sve što je povratilo pokupite u posudu i dajte ljekaru na analizu. Ne dajite djetetu da pije mlijeko! Ako to uradite, otrov će brže dospjeti u krv. Neka dijete pije običnu vodu i to u malim gutljajima.

Progutani predmeti

Znatiželja je urođena čovjeku, pa i malom djetetu. Da bi upoznalo svijet, ono često predmet stavi u usta. A on može dospjeti u dušnik i prekinuti dovod zraka.
* Šta uraditi? Ako dijete ne dobija dovoljno zraka, ako kašlje ili ima nadražaj na kašalj? Položite ga potrbuške na krilo glavom položenom nešto niže od ostatka tijela i pažljivo ga lupkajte po leđima. Kad izbaci predmet i može opet bez problema gutati i disati, opasnost je prošla.

Šok

Mnoge nezgode prati šok. Simptomi kod dojenčeta su: tužno jecanje umjesto snažnog deranja, usporen rad srca i pauze u disanju.
Šta uraditi u slučaju šoka? Polegnite dijete u položaj šoka, što znači glavu i gornji dio tijela na ravan pod, a noge uzdignute. Umirite dijete i pazite na disanje i puls. Ako dijete povraća, pazite da su dišni putevi slobodni i zovite hitnu pomoć.

VAŽNO

* Zapamtite u mobitelu broj telefona hitne pomoći i svog ljekara. Zapišite te brojeve i ostavite ih na vidnom mjestu pored telefona. U kritičnim situacijama vi ste pod enormnim stresom i mogli biste te brojeve zaboraviti.

Šta trebate reći hitnoj pomoći

1. Gdje se desilo.
2. Šta se desilo.
3. Koliko je povrijeđenih.
4. Koliko su stari povrijeđeni.
5. Koje su povrede.
6. Sačekajte eventualna kontrapitanja.


No comments:

Post a Comment