Thursday 22 September 2016

Recept za jako ukusnu šarenu salatu

Jesen je stigla, a šta radimo u jesen? pa radimo zimnicu. Da li ste vi obezbjedili svoje teglice.
Donosimo vam jako dobar recept za šarenu salatu koju morate pripremiti, piše KakoTako.info

Potrebno je:

– 1 kg krastavčića
– 1 kg šargarepe
– 1/2 kg zelenog paradajza
– 1/2 kg zelenih paprika
– 1 kg karfiola,
– 1 kg kupusa
– 750 ml alkoholnog sirćeta
– 250 gr šećera
– 150 g soli
– 250 ml vode
– 1/2 l ulja
– 1 kesica bibera u zrnu

Priprema:

Dobro operite krastavcice, paradjaz i paprike. Mrkvu dobro očistite i iseckajte na kolutiće. U veliku šerpu prvo stavite isjeckanu šargarepu, pa sjeckajte krastavčiće također na kolutiće i stavite ih iznad mrkve u šerpi.

Onda stavite sjeckanu papriku, pa paradajz. Karfiol očistite i razdijelite na sitne cvetiće, ali im drškice isjecite. I karfiol stavite u šerpu iznad paradajza. Kupus sitno narendajte i stavite ga iznad karfiola.
Stavite na vatru da se prokuhaju sirće, voda, šećer, so, ulje i biber. Kada provri stavite u šerpu gdje je povrće. Ostavite da stoji 15 minuta poklopljeno. Istresite marinadu tj. vodu u kojoj se kuhalo iz šerpe, al polako da ne izručite i povrće.Vratite marinadu da kuhate i kad ponovo provri, opet istresite odozgo na povrće .Isto treba da stoji 15 min i opet se izruči marinada i po treći put prohuha, i povrće popari.
Kad i treći put to uradite, poklopite šerpu i ostavite da stoji preko noći, ili bar dok se ne ohladi. Ujutru, salatu promješate u šerpi i punite tegle, koje ne zatvarate do uvečer, kako bi znali dal je potrebno da se stavi još marinade. Onda zatvorite tegle.


No comments:

Post a Comment