Wednesday 21 September 2016

Ružmarin – biljka za sjećanje

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) još je jedna ljekovita biljka koja se odavno upotrebljava za “prašenje” pamćenja. Grci i Rimljani pripremali su od njegovih cvjetova parfimiranu vodu i udisali je da bi “uništili bolest u duhu i spriječili njezin loš utjecaj na pamćenje”. Doktor James piše: “Ružmarin je vrlo korisna biljka za tegobe glave i živaca… On jača vid i pamćenje.”
Nekoć su u francuskim bolnicama upotrebljavali tu biljku za dezodororiranje soba i sprečavanje širenja infekcija. Što je još zanimljivije, danas je ekstrakt ružmarina jedan od aktivnih sastojaka dva moderna germicida.

Na simboličkoj ravnini mimarin predstavlja vjernost, ljubav i besmrtnost, a u jednom razdoblju se smatralo da jača srce, kao i pamćenje.

Moderna uporaba

Danas se i dalje smatra sredstvom protiv mentalnog umora i zaboravljanja. Čaj od ružmarina stekao je popularnost među poslovnim ljudima i umornim studentima koji ga smatraju osvježavajućim i dobrim prirodnim sredstvom za vraćanje intelektualne agilnosti.
Doktor Eric Powell informira nas da su testovi provedeni tijekom dužeg razdoblja pokazali da stari izraz “ruimarin za sjećanje” nije neutemeljen. “Nema dvojbe da male doze svježeg ružmarina poboljšavaju pamćenje”, kaže on. “Poput kamilice i divljih slatkih krumpira, djelotvoran je i pri liječenju kongestivnih glavobolja (uzrokovanih sporim krvotokom) i nesanice. Sigurno je da je ta biljka povezana s mozgom.”


No comments:

Post a Comment