Thursday 22 September 2016

ZABORAVITE NA LJEKARNU: 15 biljaka koje iscjeljuju i čiste pluća, liječe astmu, kašalj, bronhitis …

ZABORAVITE NA LJEKARNU: 15 biljaka koje iscjeljuju i čiste pluća, liječe astmu, kašalj, bronhitis …



Počeo je razdoblje kada haraju bakterijske i virusne infekcije, a ljudima je sve teže se oporaviti od simptoma koji najčešće pogađaju dišni sustav
Ukoliko pribjegavate konvencionalnoj medicini i rješavate ove infekcije antibioticima samo stvarate sebi problem povećavajući otpornost patogena na antibiotike.
Biljni lijekovi ne samo da jačaju zdravlje pluća, već i liječe infekcije iscjeljujući pluća u potpunosti. Predstavljamo vam 15 najboljih biljnih lijekova za jačanje pluća.
1. Korijen sladića
Sladić je jedna od najpopularnijih biljaka za tretiranje pluća na svijetu. Tradicionalna kineska medicina ga koristi u svojim formulama više nego bilo koju drugu biljku.
Sladić umiruje i omekšava sluzave membrane grla, a naročito pluća i trbuha, istodobno pročišćavajući bilo kakvo upaljeno sluzavo tkivo kojem je potrebna podrška imunološkog sustava. On smanjuje iritaciju grla i djeluje kao sredstvo za iskašljavanje.
Upravo saponini iz ove biljke su odgovorni za odvajanje šlajma u respiratornom traktu, tako da tijelo može izbaciti sluz. Spojevi iz korijena sladića smanjuju bronhijalne grčeve i blokiraju stanice slobodnih radikala koje stvaraju upale i sužavaju protok zraka.
Ova spojevi također imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje, zbog čega su odlična za borbu protiv plućnih infekcija. Glicirizini i flavonoidi mogu čak i spriječiti stvaranje stanica raka pluća.
2. Podbel (konjski lopuh, kozja brada, repuh, marta, bijelo kopitnjakovo lišće, konjsko kopito)
Podbel su tradicionalno koristili Indijanci tisućama godina kako bi ojačali pluća. On pročišćava višak sluzi iz pluća i bronha.
On također umiruje sluzave membrane u plućima, pomaže kod astme, kašlja, bronhitisa i drugih plućnih bolesti. Podbel se koristi u vidu čaja ili u vidu alkoholnog ekstrakta, takozvane tinkture.
3. Kanabis
Toksično razlaganje terapeutskih spojeva iz kanabisa prilikom paljenja biljke se izbjegava uparavanjem. Ekstrakcijom i inhalacijom eteričnih ulja kanabinoida značajno se smanjuje iritacije oralne šupljine do koje dolazi prilikom pušenja.
Kanabis je vjerojatno jedna od najučinkovitijih antikancerogenih biljaka na svijetu, što su pokazale i brojne studije.
Uparavanje kanabisa omogućuje aktivnim sastojcima da stimuliraju prirodni odgovor tijela, značajno smanjujući šanse za širenje infekcije. Inhalacija kanabisa pročišćava sinuse i bronhije. Čak je i dokazano da liječi astmu.
4. Osha korijen (Ligusticum porteri)
Osha je biljka koja raste u planinama Stjenjaka i Indijanci su je tradicionalno koristili za jačanje pluća. Korijen ove biljke sadrži kamfor zbog čega spada u najbolje biljke za jačanje pluća u Americi.
Jedna od glavnih pogodnosti oshe jeste što povećava cirkulaciju pluća, olakšavajući udisanje. Također, ona djeluje slično kao antihistamin, umanjujući respiratorne iritacije kod sezonskih prehlada.
5. Timijan
Timijan je odličan za začepljena pluća. On stvara moćna antiseptička eterična ulja koja se klasificiraju kao prirodni antibiotici. Timijan je jako dobar protiv akni, mnogo bolji od skupih kozmetičkih krema.
Čaj od timijana je odličan za eliminiranje bakterija i virusa. Timijan se koristi za liječenje pluća odvajkada, a naročito za liječenje bakterijskih infekcija.
6. Origano
Origano sadrži brojne vitamine i nutrijente pogodne za imunološki sustav, ali svoje primarne pogodnosti duguje karvakrolu i ruzmarinskoj kiselini. Oba ova spojevi djeluju na smanjivanje začepljenosti nosa i smanjivanje histamina, pročišćavajući dišni trakt.
Ulje origana je odlično protiv opasne bakterije Staphylococcus aureus, bolje od mnogih konvencionalnih antibiotika. Origano ima toliko zdravstvenih pogodnosti da svatko treba posjeduje bocu organskog ulja origana u svojoj kući.
7. Lobelija
Lobelija je odlična za pročišćavanje dišnih puteva.
Ekstrakti lobelije sadrže lobelin, koji pozitivno djeluje pri liječenju tumora otpornih na nekoliko lijekova. Lobelin smanjuje količinu sluzi i sprečava začepljenost nosa.
Također, lobelija stimulira nadbubrežne žlijezde da oslobađaju epinefrin, što omogućuje lakše disanje. Pošto lobelija opušta glatku muskulaturu, ona je često sastojak mnogih lijekova protiv kašlja i prehlade.
8. Oman (Inula helenium)
Veliki oman su koristili još stari Indijanci za raščišćavanje viška sluzi u plućima. Poznat je kao prirodni antibakterijski agens koji sprečava plućne infekcije.
Preporuča se žličica biljke na šalicu vruće vode, ali se konzumira i u obliku tinkture.
9. Eukaliptus
Eukaliptus, koji raste u Australiji, mnogi koriste zbog osvježavajuće arome koja pročišćava dišne ​​puteve i umiruje iritaciju grla.
Eukaliptus je čest sastojak pastila i sirupa, a efektivnost duguje spoju po imenu cineol. Cineol ima brojne pogodnosti. On djeluje kao sredstvo za iskašljavanje, sprječava začepljenost nosa i umanjuje iritaciju sinusa.
Također, eukaliptus sadrži i antioksidanse, što znači da djeluje kao potpora imunološkom sustavu.
10. Divizma (Verbascum thapsus)
I cvjetovi i lišće ove biljke se koriste u vidu ekstrakata za jačanje pluća.
On uklanja višak sluzi iz pluća, čisti bronhije i smanjuje upale respiratornog trakta.
Čaj se može napraviti od jedne žličice sušenog bilja i jedne šalice vruće vode. Također se nalazi i u obliku tinkture.
11. Plućasti režnjaš – Plućnjak (Lobaria pulmonaria)
Plućasti režnjaš je lišaj koji raste na drveću i koji naizgled liči na plućno tkivo. Međutim, ne samo da liči na pluća, nego ih odlično i liječi.
12. Čaparal (hrastov grm
Čaparal je biljka koja raste na jugozapadu SAD, a koristili su je Indijanci za detoksifikaciju pluća. Čaparal sadrži moćne antioksidanse koji se opiru iritaciji, ali i nordihidrogvajaretinsku kiselinu (NDGA), koja djeluje kao antihistaminik.
NDGA inhibira aerobnu i anaerobnu glikolizu (proces nastajanja energije) kod stanica raka.
Čaparal se koristi u vidu tinkture i čaja za čišćenje pluća.
13. Žalfija (kadulja)
Listovi kadulje imaju specifičnu aromu koja potječe od njezinih eteričnih ulja. Ova ulja odlično liječe probleme s plućima i uobičajene prehlade.
Čaj od kadulje predstavlja tradicionalni lijek za bolno grlo i kašalj. Bogata aromatska svojstva tujon, kamfora, terpena i salvena se mogu iskoristiti inhaliranjem čaja od kadulje.

14. Nana (menta)
Menta i njeno ulje sadrže mentol, sastojak koji opušta glatku muskulaturu respiratornog trakta poboljšavajući disanje. Sušena menta obično sadrži mentol, menton, mentil acetat, mentofuran i cineol.
Ulje mente također sadrži manje količine limonena, pulegona, kariofilena i pinena.
Mnogi koriste mentu kako bi smanjili začepljenost nosa, a ona je također i dobar antioksidans.
15. Lišće platana (male banane)
Lišće plantana se tisućama godina koristi za smanjenje iritacije sluzavih membrana. Mnogi njegovi sastojci imaju antibakterijska i antimikrobna stvojsva, a isto tako i antiupalna svojstva.
Istraživanja su pokazala da je učinkovit protiv kašlja, prehlade i iritacije pluća. Lišće plantana ima dodatnu pogodnost što ublažava suhi kašalj.

No comments:

Post a Comment