Thursday 29 September 2016

Znakovi bolesnih promjena jetre

Rani znakovi problema sa jetrom nesmiju se ignorirati, nego treba potražiti medicinsku pomoć

Jetra je vitalni organ koji pomaže u probavi, uklanjanju toksičnih sastojaka iz organizma te apsorbiranju vitalnih hranjivih tvari potrebnih za preživljavanje.

Neki ljudi se rode s problematičnom jetrom, dok je drugi oštete izlaganjem štetnim hemikalijama, pretjeranoj količini alkohola te zbog djelovanja virusa. Rani znakovi problema s jetrom ne smiju se ignorirati, nego treba potražiti medicinsku pomoć.

Žućkaste promjene na koži

Jedan od ranijih znakova mogućih problema s jetrom uključuje nagle promjene na koži. To bi mogao biti gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. I nokti ili vršci prstiju mogu požutjeti. Razlog ovih promjena je taj što jetra ne izbacuje toksine kao što bi trebala, pa se bilirubin počinje gomilati pod kožom.

Svrbež ili preosjetljivost kože

Rani znak problema s jetrom može biti i svrbež kože, koji se progresivno pogoršava tokom vremena. Ako odjednom imate kožu koja je osjetljiva na dodir i lako postaje upaljena, to također može biti znak problema s jetrom. Redovno hidratiziranje, tj. njega kremom ublažit će nelagodu.

Promjene u urinu i stolici

U nekim slučajevima mokraća može potamnjeti. Neki pomisle da je to znak dehidracije, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tekućine urin nije svijetle boje i jasan, problem može biti u jetri. Neki bolesnici s ranim problemima jetre primijete promjene u izgledu stolice koja može biti blijeda, krvava ili u boji katrana.

Problemi s trbuhom

Grčevi ili bol u donjem dijelu trbuha također mogu biti znak da nešto nije u redu s jetrom. Tu je i pojava plinova i pritisak koji ga prati. S vremenom ako se problem pogoršava, može se javiti ascites. To je nakupljanje tekućine unutar trbušne stijenke. Ovo može čak promijeniti pritisak u plućima i otežavati disanje. Liječnik će zbog toga morati poduzeti paracentezu kako bi uklonio tekućinu iz trbuha.

Umor

I promjene kao što su osjećaj ekstremne slabosti, umor ili hronični umor, također mogu biti rani znakovi problema s jetrom. Ako slabost i umor prate drugi srodni simptomi, zatražite liječničku pomoć.


No comments:

Post a Comment