Saturday 1 October 2016

Bol u laktu

Lakat obuhvaća područje prijelaza nadlaktice u podlakticu. Nadlaktica i podlaktica vezane su zglobom koji čine tri kosti: jedna nadlaktična i dvije podlaktične.
Mnoge bolesti mogu izazvati bol u predjelu lakta i u njegovoj bližoj okolini. Neke bolesti izazivaju samo bolove bez drugih uočljivih znakova, dok velik broj bolesti prate promjene kao što su oteknuća, promjene boje kože, deformacije i gubitak funkcije zgloba.
Bol u predjelu lakatnoga zgloba najčešće se javlja na vanjskoj strani donjega dijela nadlaktice. Na tom mjestu završavaju i vežu se na kost tetive mišića koji opružaju podlakticu i šaku. Zbog stalne, često pretjerane upotrebe tih mišića, javljaju se manje, učestale i neprimjetne ozljede na mjestu gdje se tetiva veže na kost. S vremenom na tom mjestu dolazi do upala i taloženja vapna u tetivu (epikondilitis).
Takvi su bolovi kod ljudi koji u svom zvanju češće upotrebljavaju kretnje u lakatnom zglobu: kopači, mehaničari, zubari koji pretežno vade zube. Promjene su karakteristične kod sportaša, pa se u sportskoj medicini upotrebljava izraz “tenisački lakat”. Bolesne promjene javljaju se na onoj ruci koja se češće upotrebljava, kod dešnjaka na desnoj, kod ljevaka na lijevoj ruci. Bol se naročito pojačava gibanjem u laktu, a može se širiti u podlakticu. Mjesto je na pritisak bolno. Koji put bolovi mogu biti toliko jaki da onemogućuju rad.

Osnovni cilj liječenja: ublažiti bol, smanjiti upalu i vježbama održati pokretnost zgloba. Ako je bol vrlo jak, tada se u početnoj, akutnoj fazi zglob učini nepokretnim, tj. imobilizira se u gipsanom koritu. Poslije se bol ublažuje injekcijama koje se daju direktno u bolno područje, daju se i injekcije koje ublažuju upalu. Kada bolovi popuste, normalna pokretnost zgloba održava se vježbama.
Bol koji je praćen oteknućem zgloba, crvenom i toplom kožom te ograničenim kretanjima, znak je upale lakatnoga zgloba. Ako su takve promjene ograničene samo na jedan lakatni zglob, to može biti gnojna upala zgloba ili okoline zgloba, npr. gnojna upala sluzne vreće.

Bol i znakovi upale, koji osim lakatnoga zgloba zahvaćaju i druge zglobove, npr. koljeno ili zglob šake, najvjerojatnije su znaci akutne reumatske upale, reumatske groznice.


Bol praćen elastičnim otokom na samom vrhu lakatnoga zgloba može nastati zbog upale sluzne vreće. Otok nastaje zbog nakupljanja tekućine u sluznoj vreći. Sluzne vreće svojom lučevinom podmazuju zglob i sprečavaju trenje između pojedinih sastavnih dijelova. Takve promjene na vrhu lakta mogu biti potpuno bezbolne.
Obično nastaju nakon uzastopnih ozljeda, udaraca u predjelu lakta. S obzirom na učestalost tih promjena kod rudara, takav se lakat naziva i “rudarski lakat”. Bolove u laktu često izazivaju ozljede. Ovisno o jačini udaraca, u predjelu zgloba i njegovoj bližoj okolini mogu se pojaviti promjene: nakupljanje krvi ili tekućine u zglobu, iščašenje zgloba, prijelomi kostiju.


No comments:

Post a Comment