Tuesday 4 October 2016

Bol u leđima ne treba ignorisati

U leđima se nalazi najviše živčanih završetaka, pa ona prva odreaguju i na taj način pravi uzrok boli ostaje skriven.

Stoga je važno da na vrijeme ustanovite što ga uzrokuje, jer iza bola u leđima mogu se kriju ozbiljne bolesti.

Kamen u bubregu: Ako neprestano osjećate bol u jednom dijelu leđa, a sve to je praćeno bolovima u trbuhu i preponama i bolom tijekom mokrenja, provjerite imate li kamen u bubregu. On najčešće nastaje kao posljedica neunošenja dovoljno vode i proteina u organizam, a skloniji su mu muškarci.
Upala bubrega: Ako je bol u donjem dijelu leđa praćen i povišenom tjelesnom temperaturom, moguće je da imate upalu bubrega. Ova bol se šest puta češće javlja kod žena.


Upala gušterače: Od upale gušterače najčešće boluju stariji i sredovječni ljudi. Bol se javlja u donjem dijelu trbuha, a praćen je i bolom u leđima, povraćanjem i mučninom. Najčešće je posljedica akutne ili kronične upale.
Kamen u žuči: Nastaje kada se u jetri stvori više kolesterola ili ga tijelo sporije obrađuje. Sve to remeti odnos žučne kiseline i žuči, a problem najviše pogađa pretile žene starije od 40 godina. Praćen je bolom u trbuhu i rukama, mučninom i bolom prilikom disanja.
Infekcija mokraćnih kanala: Najčešće pogađa žene, a ako se ne izliječi može dovesti do upale bubrega. Uzrok infekcije je bakterija, ali do bola u donjem dijelu leđa i trbuhu kao i bola tijekom mokrenja može dovesti i nošenje preuske odjeće.

No comments:

Post a Comment