Saturday 1 October 2016

Čaj čuva mozak

Šolja čaja dobra je za mozak – usporava degeneraciju moždanih ćelija i održava bistar um i u starijim godinama, pokazala je jedna singapurska studija. Profesor Ng Ce Pin i njegove kolege s Nacionalnog univerziteta Sigapura, nakon četverogodišnjeg proučavanja dejstva ovog napitka na mozak, zaključili su da nije važno koja se vrsta čaja pije – svaka je dobra.
Singapurski stručnjaci otkrili su da katehini, prirodni sastojak čaja, štite moždane ćelije od gomilanja štetnih proteina tokom godina, što pomaže održavanju kognitivne funkcije mozga. Za razliku od kofeina iz kafe, čajni kofein sadrži prirodni protein teanin, koji neutrališe uobičajene nuspojave njegovog konzumiranja – povišen pritisak, glavobolju, umor.
Degeneracija moždanih ćelija, do koje dolazi zbog kombinacije gubitka nervnih ćelija, genetske predispozicije, malih moždanih udara i nagomilavanja štetnih proteina često vodi u demenciju. Tim singapurskih stručnjaka istraživao je dejstvo čaja na 2.501 Kinezu, starom 55 i više godina, od septembra 2003. do decembra 2005. Provjeravano je opće zdravstveno stanje ispitanika, raspon pažnje, upotreba materinjeg jezika i vizualne i prostorne sposobnosti.

Oko 38 odsto ispitanika nije pilo čaj, dvadeset devet odsto je pilo samo jednu vrstu čaja, a ostali su konzumirali raznovrsne čajeve.
Dvije godine nakon početka istraživanja, dvije trećine ispitanika koji piju čaj demonstrirali su isti nivo sposobnosti na testiranjima. Među ispitanicima koji nisu konzumirali čaj, 35 odsto je posle dvije godine bilježilo za prosječno dva poena slabije rezultate, što znači da je kod njih došlo do opadanja umnih funkcija.

Singapurski stručnjaci, ipak, upozoravaju da nije sve samo u čaju, već da je za očuvanje mozga potrebno čitavog života njegovati dobre navike i uravnoteženo se hraniti.


No comments:

Post a Comment