Wednesday 5 October 2016

Čaj od matičnjaka smiruje nerve

Šalica mirisnog čaja pružit će vam osjećaj topline, sklada i sigurnosti i, zavisno od vrste, pomoći da ublažite različite tegobe, savladate umor, popravite raspoloženje ili da se oslobodite viška kilograma. Zeleni čaj djeluje kao blagi doping za metabolizam i mozak. Osim toga, sadrži polifenole, koji podstiču sagorijevanje masti i sprječavaju apsorpciju masti u crijevima. Još jedno pozitivno dejstvo zelenog čaja je u tome što, ako se redovno pije, usporava starenje kože, jer sadrži supstance koje štite kožu (flavonoidi) i vitamin C, koji štiti ćelije i aktivira stvaranje kolagena. Savjet, ovaj čaj djeluje i spolja: Pomiješajte 3 kašike lista sa 2 kašike švapskog sira, stavite na lice i poslije 15 minuta operite. Ova maska djeluje umirujuće i čisti lice.


Stomačne tegobe

Eterična ulja iz kamilice ublažavaju grčeve u stomaku i djeluju protiv nadimanja. Komorač reguliše varenje i ublažava neprijatan osjećaj punog stomaka, a nana podstiče apetit i ublažava simptome mučnine.


Stres

Čaj od matičnjaka umiruje i jača nerve. Slično dejstvo imaju i valerijana i lavanda, čija eterična ulja umiruju vegetativni nervni sistem i djeluju uspavljujuće. Nagomilavanje tečnosti u organizmu. Jabuke su veoma zdrave i bogate vitaminima i mineralima, prije svega kalijumom, koji reguliše sadržaj vode u organizmu. Kada ga nema dovoljno, moguće je nagomilavanje tečnosti. Čaj ćete pripremiti tako što ćete 1 kašiku komadića jabuke (koje ste osam sati sušili na vazduhu ili na 50 stepeni u rerni) preliti sa 250 grama ključale vode, ostaviti da odstoji 5-10 minuta i procijediti.

Loše raspoloženje

Nervozni ste ili anksiozni? U tom slučaju ce vam pomoći čaj od kantariona. Ljutovnica ili verbena popravlja raspoloženje i utiče na vitalnost.


No comments:

Post a Comment