Saturday 1 October 2016

Deset znakova da imate razmaženo dijete

Moderno je mišljenje da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane biti beba, pretjerano podilaženje može za posljedicu imati – razmaženo ponašanje.
U nastavku pročitajte 10 znakova koji bi mogli ukazivati na to da imate razmaženo dijete.
Da, da, lako je prepoznati razmaženo dijete na igralištu. Malo je ipak teže kritički se osvrnuti na sebe. Zato dobro razmislite o svakom od ovih deset znakova koji ukazuju na to da možda imate razmaženo dijete.

Česti izljevi bijesa

Jedan od najsigurnijih znakova razmaženog djeteta su česti izljevi bijesa i ljutnje, kako javno, tako i kod kuće.

Dijete nikada nije zadovoljno

Razmažena djeca često ne mogu izraziti zadovoljstvo onim što imaju. Kad nekog drugog vide s nečim, htjet će to umjesto svoje stvari.

Ne želi pomagati

Nijedno dijete nije oduševljeno pospremanjem, ali kad prestanu biti bebe, moraju početi pomagati u manjim poslovima, kao što je pospremanje igračaka i slaganje cipela u ormarić.

Pokušava kontrolirati odrasle

Razmažena djeca često nemaju granicu između odnosa prema vršnjacima i odnosu prema odraslima – od svih očekuju da ih neprestanu slušaju.

Često vas osramoti u javnosti

Ispad tu i tamo je normalan, ali kad mališan namjerno sramoti roditelje u javnosti zbog privlačenja pažnje, situacija nadilazi izolirani slučaj.

Ne želi dijeliti

Dijeljenje je težak pojam s kojim se mališani moraju naučiti nositi, ali jednom kad dosegnu dob od četiri godine, moraju biti voljniji dijeliti igračke, grickalice i sl. s braćom i ostalom djecom.

Morate ga moliti

Roditelj ili dadilja su autoriteti i mora ih se slušati kad ih se nešto zamoli. Ne biste smjeli moliti dijete da nešto izvrši.

Ignorira vas

Nijedno dijete ne voli čuti ‘ne’, ali vas ne bi smjelo ignorirati dok mu nešto govorite.

Ne želi se samo igrati

Do četvrte godine dijete bi trebalo biti voljno i sposobno igrati se samo, i to dugo. Ako baš stalno treba roditelje ili prijatelje za igru, to je znak da ima potrebu za pažnjom.

Morate ga podmićivati

Roditelji ne bi trebali djecu podmićivati novcem, igračkama, posebnim tretmanima i slično da bi ih se pridobilo za svakodnevne rutinske poslove.


No comments:

Post a Comment