Tuesday 4 October 2016

Hrana za bolje pamćenje

Mnoga naučna istraživanja dokazala su da određene vrste namirnica i ljekovitih biljaka pozitivno utječu na funkciju mozga, memoriju i koncentraciju. Gubitak kratkoročnog pamćenja česta je pojava poslije pedesete godine života, ali u posljednje vrijeme od ovog poremećaja pate i mlađi ljudi. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka slabljenja memorije manjak kemikalija odgovornih za pamćenje (proizvode se u mozgu), ali to mogu biti i ateroskleroza, loša cirkulacija, upotreba nekih vrsta lijekova, emotivni problemi (stres, depresija).


Rezultati mnogobrojnih naučnih studija pokazali su da na funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju umnogome utječe ishrana. Dok neke namirnice obezbjeđuje dobru prokrvljenost centralnog nervnog sistema i potiču njegove funkcije, druge imaju suprotno djelovanje i treba ih izbjegavati. Hrana koja sadrži mnogo zasićenih masti (meso, punomasno mlijeko, sir, maslac…) smanjuje dotok krvi u mozak i remeti pamćenje, a slično djelovanje ima i alkohol, naročito ako se konzumira u dužem vremenskom periodu.
Pivski kvasac
Pošto obiluje vitaminima B grupe, esencijalnim aminokiselinama, željezom, selenom, cinkom, magnezijem, kalijem, natrijem i drugim korisnim mineralima, pivski kvasac posjeduje širok spektar korisnih svojstava. Zbog toga bi trebalo da bude zastupljen u svakodnevnoj ishrani, a naročito se preporučuje osobama koje su izložene povećanom riziku od nastanka bolesti nervnog i lokomotornog sistema.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B, pivski kvasac ublažava tegobe izazvane bolestima nervnog sistema i osigurava njegovu pravilnu funkciju, otklanja psihičke smetnje, umor i depresiju. Također, poboljšava pamćenje i koncentraciju, jača krvnu sliku i liječi malokrvnost. Može da se koristi u prahu kao dodatak jelima, ili u obliku tableta.
Orasi
Ovaj jezgrasti plod još od drevnih vremena smatra se idealnom hranom za mozak. Poznato je da su orasi (kao i bademi i lješnjaci) odličan izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcioniranje moždanih ćelija i neurotrasmitera odgovornih za promjene raspoloženja (zbog toga mogu da budu od velike pomoći i u slučaju depresije).
Ipak, ovo blagotvorno voće treba konzumirati u umjerenim količinama i u sirovom stanju, jer je vrlo kalorično. Dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama zadovoljit će sedam cijelih oraha, najbolje uz doručak od žitarica ili kao kvalitetna užina.
Alge
Morske alge sadrže obilje hranljivih materija – natrij, kalcij,  klor, kalij, jod, željezo, bakar, cink i selen, a bogate su i drugim materijama koje potiču moždane funkcije: vitaminima C, B12 i karotenom, kao i linoleinskim i alfa-linoleinskim masnim kiselinama.
Osim što poboljšavaju memoriju i koncentraciju, alge snižavaju nivo kolesterola u krvi, blagotvorno utječu na metabolizam i jačaju zube, kosu i kosti. Koriste se kao dodatak jelima, svježe ili kuhane. Mogu se nabaviti u svim prodavaonicama zdrave hrane.
Ružmarin
Ružmarin, drevni simbol mudrosti, vjekovima se upotrebljavao za jačanje moždanih funkcija, a njegovo djelovanje potvrdile su i novije naučne studije. Ovaj aromatični začin sadrži kornozik acid (CA), snažan antioksidans koji neutralizira djelovanje slobodnih radikala odgovornih za oštećenje mozga pa štiti od moždanog udara i neurodegeneracije, a djeluje preventivno i na pojavu Alzeihemerove bolesti.
Ružmarin se smatra i eliksirom mladosti jer pospješuje rast kose, pomlađuje mozak, poboljšava cirkulaciju, sprječava pojavu srčanih oboljenja. Za poboljšanje pamćenja koristi se čaj od vrhova grančica biljke, koji ne treba piti uvečer jer potiče budnost.

Kakao

Dokazano je da narodi koji redovno konzumiraju napitak spravljen od ploda drveta kakaovca rijetko obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Nauka je potvrdila blagotvorno djelovanje sastojka kakaa – flavanola, antioksidansa koji potiče protok krvi u mozgu i, shodno tome, pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti, te štiti od demencije.
Kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lijekova, ne izaziva neželjena djelovanja. Važno je istaknuti da čokolada, osim ovog blagotvornog sastojka sadrži, šećer, masnoće i još neke štetne dodatke pa se preporučuje konzumiranje kakaa u prahu.
Žen-šen
Žen-šen je poznati adaptogen, što znači da je u stanju da pomogne organizmu da se prilagodi uvjetima pojačanog napora i stresa. Ova biljka, koju nazivaju korijenom života i univerzalnim lijekom, povećava psihofizičku izdržljivost, pozitivno utječe na moždanu aktivnost i stimulira lučenje adrenalina. Preporučuje se studentima i sportašima, odnosno svima onima koji su izloženi psihofizičkom naporu i stresu.
Žen-šen poboljšava krvnu cirkulaciju pa se primjenjuje i u liječenju muške impotencije. Osim toga, snižava krvni pritisak, nivo kolesterola i šećera u krvi, jača imunitet i održava vitalnost organizma. Upotrebljava se u obliku ekstrakta, kapsula ili čaja.
Recepti:
Čaj od žen-šena
Jušnu žličicu suhog korijena žen-šena preliti šalicom vrele vode i ostaviti da odstoji 4-5 minuta. Komadići korijena mogu da se koriste 2-3 puta za pripremu čaja, a zatim se mogu pojesti.
Čaj od ružmarina
Dvije jušne žličice listića ružmarina kuhati 2 minuta u 1,5 dcl vode. Procijediti, pa piti dva puta dnevno.
Napitak od kakaa
Po 100 ml i vode i mlijeka pomiješati sa žličicom meda i prokuhati, a zatim dodati 2-3 žličice kakao praha.

Savjeti plus:
– Jesti tri obroka dnevno, plus dvije voćne užine, da bi se održao normalan nivo šećera u krvi. To je jedan od preduvjeta za optimalno funkcioniranje mozga
– Svakodnevno konzumirati integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, voće i povrće, jer su bogati materijama koje poboljšavaju prokrvljenost mozga i održavaju njegovo zdravlje.
– Izbjegavati konzumiranje alkoholnih pića i duhana


No comments:

Post a Comment