Tuesday 4 October 2016

Pet razloga zašto smokve trebate jesti svaki dan

Iako se suhe smokve smatraju superhranom koja je dostupna tijekom cijele godine, sočnost svježih plodova nemoguće je nadmašiti.
Slasno mediteransko voće na ovim se prostorima uzgaja već tisućama godina, a njihovi mirisni plodovi preplavile su domaće tržnice i trgovine, piše Punkufer.

1. Smanjuje krvni tlak

Smokve su odličan izvor kalija koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog tlaka. Ovaj mineral je jako slabo dostupan u hrani, ali istovremeno neophodan za normalno funkcioniranje organizma.

2. Pomaže kod mršavljenja

Ova sočna mediteranska voćka dobar je izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju sitost, tako pomažući kod mršavljenja. U100 grama svježe smokve nalazi se svega 74 kalorije.

3. Ključ dobrog raspoloženja

Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju i osiguravaju jakost mišića. Jedna od blagodati vitamina B kompleksa je i pospješivanje rada mozga i poboljšavanje raspoloženja.

4. Snižava šećer u krvi

Ukoliko niste znali smokvini listovi posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, dakle snižavaju razinu šećera u krvi. Tako su neke studije pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti i za pripremu čajeva.

5. Pomaže kod bradavica

Smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput bradavica. Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti izrasline. Nekada je potrebno postupak ponoviti i do pet puta.

Savjet plus

Svježe smokve su iznimno podložne kvarenju, pa ih valja pojesti odmah nakon kupovine, a hladnjaku mogu izdržati najdulje tri dana.


No comments:

Post a Comment