Wednesday 5 October 2016

Pivo na bazi meda

Med se upotrebljava kao namirnica i kao lijek još od antičkih vremena. Spominje se u raznim knjigama, svetim tekstovima i pismima.
Nekada je mladenka pila piće na bazi meda tijekom 30 dana, nakon vjenčanja kako bi potakla plodnost i zaštitila se od frigidnosti. Od ovog običaja i potječe izraz ‘medeni mjesec’.
Ovaj stari napitak se sastojao od fermentirane smjese slada i meda, uz neku aromu po želji. Kasnije je slad zamijenjen sa hmeljem.
Još tada se smatralo da taj napitak ima povoljan utjecaj na ženske spolne žlijezde, a današnje analize sastojaka to i potvrđuju. Naime, ovaj eliksir je bogat vitaminom E i asparaginskom kiselinom. Med također sadrži tragove estrogena, jednog od hormona kojeg u prvom redu sintetiziraju jajnici, a koji igra bitnu ulogu u ženskoj seksualnosti. Kasnije se pokazalo da i hmelj sadrži prilične količine estrogena.


Priprema ovog napitka, po staroj recepturi dosta je komplicirana, stoga današnji travari savjetuju da pijete čaj od hmelja zaslađen medom.
Recept za čaj od hmelja i meda: stavite 25 do 30 grama hmelja u posudu od porculana, i to prelijte sa pola litre kipuće vode. Ostavite sve da odstoji 15 minuta pa čaj procijedite. Čaj pijte pola sata prije obroka, zasladivši ga žlicom meda

No comments:

Post a Comment