Thursday 6 October 2016

RAJSKI PLOD: Odličan je za mršavljenje, štiti od infekcija i raka i zato biste ga odmah trebali pojesti

Iako je grejp dostupan cijele godine, vrhunac sezone mu je od zime do ranog proljeća. U tom razdoblju koncentracija hranjivih tvari i okus na najvišoj su razini.
Grejp, čiji je latinski naziv Citrus paradisi – rajski plod, potječe s Barbadosa. Smatra se da je grejp rezultat prirodnog križanja naranče i pomela, agruma koji je u 17. stoljeću donesen iz Indonezije na Barbados, piše Ordinacija.
S obzirom na boju ‘mesa’, razlikujemo bijeli, ružičasti i crveni grejp, dok je kora obično žuta ili ružičasto-žuta. Ružičasti i crveni grejp imaju puno više beta-karotena (provitamina A) nego bijeli.
Osim spomenutog vitamina A, ružičasti grejp odličan je izvor vitamina C. Ova dva vitamina jačaju imunološki sustav i djeluju kao antioksidansi.
Grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja u organizmu ima ključnu ulogu u proizvodnji energije.

Štiti organizam od infekcija i raka

Niskokalorični grejp savršena je namirnica za detoksikaciju i mršavljenje. Naime, polovica grejpa ima samo 37 kalorija.

Ružičasti i crveni grejp sadrže likopen koji im daje boju. To je snažan antioksidans koji štiti od srčanožilnih bolesti. U grejpu ima puno pektina, topivog prehrambenog vlakna koje olakšava probavu i veže na sebe suvišni kolesterol. Također je grejp dobar izvor kalija koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka.
Grejp je iznimno bogat bioaktivnim tvarima koje se u znatnoj količini nalaze u bijeloj kožici ispod kore i između režnjeva, pa je najzdravije pojesti cijeli plod, a ne samo popiti sok.
Flavonoidi u grejpu su snažni antioksidansi koji štite organizam od infekcija i raka, uravnotežuju razinu kolesterola te aktiviraju enzime u jetri koji uklanjaju štetne tvari iz tijela.
Grejp je sočan, osebujnog okusa u kojemu se osjećaju i kiselo, i gorko, i prikriveno slatko. Izvrstan je za doručak ili međuobrok te za pripremu različitih jela.

No comments:

Post a Comment