Thursday 6 October 2016

Šta prija i mami i bebi a čega bi se bolje bilo odreći

Ponekad ćete sebi sigurno postaviti pitanja koja počinjusa “Smijem li još…” Smijem li na ljetovanje? Smijem li sve jesti? Smijem li bojiti kosu? Smijem li džogirati?

– U trudnoći se trebate osjećati dobro.
– Vrijeme je da sebi ugodite što je više moguće.
– Što ste opušteniji, to je i vašoj bebi ugodnije.
– Parola je: Dozvoljeno je sve što vam prija – s nekoliko izuzetaka.

Svakodnevica / U domaćinstvu

– Mobitel – Dosad upoće nema podataka o tome da mobitel može naškoditi nerođenom djetetu. Ali ko želi biti siguran, koristit će češće fiksnu telefonsku mrežu a punjač mobitela neće držati pored kreveta ili kauča.
– Kompjuter – Niz ozbiljnih naučnih studija pokazao je da kompjuteri u normalnim slučajevima ne predstavljaju opasnost za trudnicu i njenu bebu.
– Mikrovalna – Praktična je kad nešto morate brzo spremiti ili podgrijati. Ali, kad je u upotrebu, držite se podalje od nje jer poslije dužeg korištenja postoje mogućnost da mikrovalna ne “dihtuje” najbolje.
– Sredstva – Odmaknite prste od sredstava koja jako mirišu i svake vrste sprejeva za čišćenje. Ako redovno udišete njihove pare u prva tri mjeseca trudnoće, to bi moglo biti škodljivo. Bolje je da čišćenje pomoću jakih sredstava prepustite nekom drugom.
– Podizanje – Teške kese i torbe prilikom kupovine (kao i malo dijete, ako ste već rađali) neka nosi i podiže vaš suprug.

Slobodno vrijeme

– Alkohol -Konzumiranje alkohola šteti potomstvu. Neki će reći da može samo čašica nekome uzdravlje. Nije jasno je li i to dozvoljeno. Bolje je – potpunbo bez alkohola.
– Kupanje – Kupati se smijete, ali ne predugo i u pretoploj vodi (36-38 stepeni, maksimalno 10 minuta), inače bi vam mogao stradati krvotok.
– Letenje -Zračenje na visini i pritisak u kabini važe za bezopasne. Važno je da trudnica dosta pije, da se kreće, nosi zaštitne čarape i pita do kojeg mjeseca trudnoće kompanija prihvata prijevoz trudnica.
– Posjete koncertima -Prihvatljivo sve dok se beba ne počne ritati zbog preglasne muzike.


– Pušenje – Sužava krvne sudove pa je beba loše snabdjevena krvlju i hranjivim materijama. Ljekari savjetuju obavezan prestanak pušenja. U odvikavanju pomažu akupunktura, hipnoza, a prije svega – majčina savjest.
– Sunce – Trbuhu treba zaštita kao i ranije, UV zraci nisu opasni za dijete. Važno: ne smije vam biti prevruće; veliki šešir zaštitit će vas od pigmentacije.
– Sport – Kretanje je dobro, posebno za raspoloženje. Preporučuje se hodanje, plivanje. Tabu su sportovi u kojima dolazi do tjelesnog kontakta (rukomet), jakih treskanja (jahanje) ili postoji opasnost od pada.
– Nije važno je li to joga ili lagana gimnastika: Sve što doprinosi vašem opuštanju dobro je i za vas i za nerođeno dijete
– Mmm, kako prija dobra masaža koja opušta ramena i leđa. Svakoj trudnici dobro bi došla svakodnevna nježna masaža.

To kažu stručnjaci

Čestitamo – Vi ste u drugom stanju! Poslije te rečenice najradije biste zagrlili cijeli svijet. No, ponekad ćete sebi sigurno postaviti pitanja koja počinju sa “Smijem li još…” Smijem li na ljetovanje? Smijem li sve jesti? Smijem li bojiti kosu? Smijem li džogirati?
To su sasvim normalna pitanja jer više niste odgovorni samo za sebe već i za život nerođenog djeteta – kazat će vam svaki ginekolog ili babica. To su pitanja koja pokazuju da želite svoje dijete zaštititi od negativnih utjecaja i da svoj način živote želite prilagoditi tom zahtjevu.

Uz to, stručnjak će vam reći i sljedeće:

1. Trudnoća nije bolest.
2. Ona je jednostavno – drugo stanje.
3. Većina budućih majki tokom trudnoće osjeća se dobro i zdravo.


4. Svu snagu i energiju usmjerite na razvoj svog djeteta.
5. Ponekad će promjene koje slijede u trudnoći biti i neugodne. One sdu samo dio tog “drugog stanja” i mogu se liječiti prirodnim sredstvima.
6. Aktivna trudnica će neke teškoće – kao što su bolovi u leđima ili zatvor – spriječiti i ojačati imunološki sistem.
7. Za trudnice, doduše, postoji nekoliko izuzetaka kad je riječ o poslu i slobodnom vremenu.
I na kraju, ali najvažnije: – Prije nego odlučite popiti neku pilulu ili drugi preparat, pitajte svog ljekara je li vam to dopušteno!

Namirnice

– Jaja – Meko kuhana jaja svakako izbjegnite, a kad ih pržite, žumance ne smije biti tečno. Kuhajte ih dugo, kako biste uništili eventualne salmonele.
– Vitaminski preparati – Morate imati dovoljno željeza u krvi, kako bi vaše dijete primalo dovoljno kisika. Pitajte svog ljekara trebate li uzimati dopunu vitamina i minerala.
– Riba – Jedan do dva obroka sedmično. Ali dobro je ispecite da biste uništili eventualne bakterije. Riba će vam dati potrebne omega-3 kiseline i jod.
– Meso – Dovoljne su vam tri do četiri male porcije sedmično – ali samo dobro skuhano ili pečeno meso. Izbjegavajte suhomesnate nekuhane proizvode i paštete.
– Ako ste stalno gladni – Nemojte neprestano jesti. Ako imate “ludih” želja, promislite zašto – možda vaše tijelo traži neke materije koje mu nedostaju. Protiv pretjerane gladi pomoći će vam više malih obroka.
– Kafa ili crni čaj – … ali samo maksimalno dvije, tri šolje dnevno, jer kafa i čaj u većim količinama ubrzavaju rad srca i smetaju bebi. Radije pijte biljne čajeve.
– Mlijeko – Daje vam vitamine, bjelančevine i kalcij neophodan za izgradnju kostiju i zuba. Ali mlijeko dobro skuhajte.
– Meki sir – Meki sirevi (kamamber i slični) od nekuhanog mlijeka mogu biti zaraženi bakterijom po imenu listerija. Bolje rješenje su tvrdi sirevi (gauda).

Medicina

– Akupunktura – Čini dobro. Samo akupunkturolog mora biti obučen za tretiranje trudnica.
– Antibiotici – Neki da, neki ne.
– Lijekovi za hronične bolesti – Obavezno pod kontrolom vašeg ljekara.
– Sredstva protiv žgaravice – Najbolje domaća sredstva – hadno mlijeko, grickajte bademe…
– Trave i drugi pripravci – Pomažu, ali pitajte svog ljekara.
– RTG – Štete bebi ako se snima trbuh. Slike pluća ili zuba su O.K. Ipak, pitajte svog ljekara.
– Sredstva protiv bolova – Neka među njima su tabu. Zato obavezno tražite savjet i mišljenje ljekara. Ako vas boli glava, stavite na sljepočnice kolutove limuna ili krompira. Ili hladan oblog na potiljak.
– Sprejevi za nos – Većina preparata nije za upotrebu u trudnoći. Više o tome znaju vaš ljekar ili apotekar. Prihvatljivi su samo sprejevi sa rastvorom soli ili nosni sprej za dojenčad.
– Ultrazvuk – Uživajte u prvoj slici bebe u trbuhu. Ultrazvuk ne smeta bebi.
izvor: bebeimame.ba


No comments:

Post a Comment