Saturday 1 October 2016

Šta sve napreže vaše oči?

Kada se oči previše umore, to može dovesti do toga da se vaš vidi totalno zamuti, a ponekad i do toga da morate staviti naočale kako bi jasno vidjeli.
Ako već nosite naočale, naprezanje očiju može povećati vašu dioptriju. Naprezanje očiju uzrokuje i niz drugih stvari kao što su glavobolja, bol u oku, itd. U nastavku pogledajte šta to može dovesti do naprezanja očiju i pokušajte te stvari izbjegavati koliko god
možete.

1. Čitanje dok ležite.

San zaljubljenika u knjige jeste ležanje na zelenoj livadi sa dobrom knjigom u ruci. Ali čitanje, dok ležite može uzrokovati pritisak na vaše oči. To je zbog toga što takvo čitnje mijenja ugao gledanja što stvara dodatni pritisak na oči.

2. Previše vremena pred kompjuterom.

Gledanje u blještavi zaslon kompjutera po čitav dan očito može uticati na vaše oči. Možete pokušati nositi naočale sa zaštitom od kompjutera kako bi bar u nekoj mjeri spriječili pritisak u očima.

3. Gledanje televizije.

Televizija također ima jark zaslon kao i kompjuter. Uvijek gledajte televiziju s velike udaljenosti inače ćete završiti dan s vrlo umornim očima.

4. Čitanje dok putujete.

Bilo da je u pitanju putovanje luksuznim automobilom ili vozom, čitanje dok putujete je loša ideja. Kada se vozite, vaša linija vida stalno se mijenja. Mišići vaših očiju moraju uložiti dodatni napor kako bi se prilagodili stalnom pokretu.

5. Sunčeva svjetlost.

Izlasci na jako sunce bez odgovarajuće opreme neće vam samo stvoriti bore. Ultraljubičaste zrake od sunca oštećuje oči i čini ih suznim.

6. Noćna vožnja.

Ako se vozite na autocesti u noćnim satima, vi ćete sljedećeg jutra imati crvene oči. Svjetla drugih vozila i trud da što bolje vidite će opteretiti vaše oči.

7. Rad sa iglom.

Iznenađujući ali istinito, za rad sa iglom i koncem treba puno koncentracije vida. To će stvoriti vrlo težak pritisak na vaše oči.


No comments:

Post a Comment