Monday 3 October 2016

Surutka kao lek, Regeneracija jetre, kako se pravi?

Surutka kao lek, Regeneracija jetre, kako se pravi?



Kada se mleko zgruša nastaje tečnost koja je nama poznata kao surutka. Nastaje kao nusporizvod u proizvodnji kazeina (protein u kravljem mleku) ili sira. Koristi se kao aditiv u mnogim prerađevinama i u proizvodnji raznih sireva.
Sadrži belančevine, esencijalne aminokiseline i žive bakterijske kulture. Sadrži veliku količinu mlečnih enzima i kiselina i minerale kao što su:
    Fosfor
    Natrijum
    Cink
    Kobalt
    Kalijum
    Molibden
    Magnezijum
    Mangan
    Bakar
Belančevine koje se nalaze u surutki su iste one koje sadrži i majčino mleko, a jedna od njih je alfa – laktalbumin. Pored alfa – laktalbumina surutka sadrži i belančevine laktoferin, laktoperoksidaz i imunoglobulin.
Pored tečnog oblika surutka se može nabaviti i u obliku praška. Ukoliko se nabavlja u obliku praška treba pročitati ono što piše na ambalaži i znati značenje toga:
    Koncentrat belančevina iz surutke – znači da su belančevine koncentrovane i izdvojene, pa samim tim u toj surutki ima malo laktoze (uglavnom oko pet posto), što znači da mogu da je konzumiraju i oni koji ne podnose laktozu.
    Hidrolizovana belančevina iz surutke – znači da su belančevine razbijene, samim tim se ovakva surutka mnogo lakše vari.
    Izolat belančevina iz surutke – znači da u ovoj surutci ima manje laktoze i ostalih sastojaka koje surutka sadrži, jer su belančevine dodatno koncentrovane.
Razlika između koncentrat belančevina i izolat belančevina iz surutke je u tome što koncentrat belančevina ima oko osamdeset posto čistih belančevina, a izolat čak više od devedeset posto. Samim tim je izolat skoro pa u potpunsti čista belančevina.
Surutka kao lek
Belančevine koje surutka sadrži pomažu kod jačanja imuniteta, a surutka se zbog toga preporučuje i osobama koje nemaju apetita. A zbog sposobnosti detoksikacije surutka se preporučuje i osobama koje pate od astme i bronhitisa.
Surutka se smatra izvorom proteina zbog čega se preporučuje trudnicama u ishrani i kao dodatak hrani za bebe. Luči serotonin (hormon zadovoljstva), pa se savetuje i osobama koje su pod stresom. Prirodni je antiseptik, pa leči upale disajnih puteva i grla.
Čisti krvne sudove od holesterola, prevenira karijes, sprečava osteoporozu kod starijih osoba, skida naslage na zubima, eliminiše grčeve u mišićima i umor.
Surutku treba konzumirati redovno u slučaju neredovne stolice, kolitisa, nadutosti, upale creva ili divertikulitisa. Savetuje se osobama koje imaju probleme sa cirkulacijom i hormonalnih problema.
Preporučuje se i gojaznim osobama koje žele da smanje svoju telesnu težinu, jer proteini u surutci povećavaju nivo hormona koji smanjuje apetit, pa samim tim stvara osećaj sitosti.
Mlečne kiseline u surutci uništavaju gljivice i nezdrave bakterije tako što održavaju nisku PH vrednost. To je jako bitno, jer niska PH vrednost podstiče peristaltiku pomoću koje creva normalno rade.
Belančevina alfa – laktalbumin leči depresiju, podiže raspoloženje, jača zube i kosti. Belančevine laktoferin i imunoglobulin sprečavaju upale, a laktoferin još sprečava i rast patogena, jer vezuje gvožđe pomoću kog gljivice i patogene bakterije rastu i šire se.
Regeneracija jetre
Surutka može potpomoći regeneraciju jetre ukoliko se pije svakodnevno duži vremenski period. Potrebno je piti između pet decilitra do jednog litra surutke dnevno i u toku sprovođenja te terapije sve materije koje mogu štetiti jetri treba izbegavati (cigarete, masna hrana, alkohol itd.). Preporučuje se dodavanje mladog sira svakodnevnoj ishrani tokom terapije surutkom radi bržeg i boljeg napretka.
Kako napraviti surutku (recept)
Prokuvajte litar mleka i dodajte sok od jednog limuna dok je mleko još vrelo. Ostavite da odstoji dok se ne odvoji providna tečnost zelenkaste boje. Kada primetite da se tečnost odvojila, tu tečnost (surutku) prespite u flašu i držite u frižideru.
Surutka se pije tako što se u dva decilitra vode sipa jedna kašika (veća ili manja) surutke i pije se tokom svakog obroka. Ovo će blagotvorno uticati na osobe koje pate od pojave gorušice, jer surutka olakšava varenje i potpomaže izlučivanje želudačne kiseline.
Limunada od surutke
Ukoliko niste ljubitelj konzumiranja čiste surutke, možete isprobati limunadu od surutke, jednako je delotvorna, po sledećem receptu:
rastvorite jednu trećinu šolje meda u malo tople vode, pa u to iscedite dva limuna, sve to pomešajte sa litrom surutke i odložite u frižider. Konzumirajte na isti način kao i čistu surutku.
Surutka za negu kose
Pored svih svojih silnih lekovitih svojstva surutka pomaže i u nezi kose. Zahvaljujući svojim proteinima i vitaminima surutka hrani kosu, uklanja perut, hidrira, jača kosu, ublažava svrab i iritaciju temena. Zbog antibakterijskog delovanja potpomaže obnovu kože temena.
Načini korišćenja surutke u nezi kose
    Jednu šoljicu surutke nanesite na kosu i držite petnaest minuta. Nakon petnaest minuta kosu operite blagim šamponom, a isperite je surutkom u kombinaciji sa limunovim sokom (da bi limun neutralisao miris surutke). Ukoliko na ovaj način surutku koristite protiv peruti držite je na kosi duže od pola sata.
    Pomešajte surutku sa sokom od limuna (količina zavisi od dužine kose), pa smesu nanesite na kosu i držite između petnaest minuta i pola sata, potom kosu operite.
    Jednu šolju surutke pomešajte sa jednim jajetom i dobro umutite. Dobijenu smesu nanesite na kosu, pokupite je šnalom i umotajte u peškir. Ostavite da tako odstoji pola sata, pa potom kosu operite blagim šamponom.
    Jabukovo sirće pomešajte sa surutkom (jednaka količina surutke i sirćeta u zavisnosti od dužine kose) i nanesite na kosu da odstoji između pola sata i sat vremena, pa potom kosu operite.
    U šolju surutke dodajte par kašičica bibera, promešajte i nanesite na kosu kao kada nanosite masku za kosu. Ostavite da odstoji sat vremena, pa kosu operite blagim šamponom.
izvor : http://cajeviza.com/

No comments:

Post a Comment