Wednesday 5 October 2016

Udvostručio se broj žena koje pate zbog visokih peta

Broj sredovječnih žena koje trpe bolno stanje povezano s nošenjem visokih peta u zadnjih se deset godina udvostručio.
Udvostručio se broj žena koje pate zbog visokih peta Slučajevi snažne boli među nožnim prstima, nazvane Mortonovim neuromom ili interdigitalnom neuralgijom, porasli su među ženama od 40 do 69 godina za 115 posto od 2004., kažu podaci informacijskog centra britanskog zdravstvenog i socijalnog sistema.

Žene su deset puta izloženije tom problemu od muškaraca jer se vjeruje kako ga izaziva višegodišnje nošenje cipela s visokom potpeticom ili nošenje neodgovarajuće obuće.

Mortonov neurom zahvata živac među nožnim prstima, razvija se fibrozno tkivo koje pritišće živac i izaziva bol. Oni koji imaju to stanje opisuju ga kao raspon neugode od osjećaja da imaju kamenčić u cipeli pa sve do boli usporedive s hodanjem po žiletima.

Ortoped i istraživač Andrew Craig iz bolnice u Bedfordu kaže da je proučio 40 pacijenata i da je više od polovine moralo na operaciju.

Mortonov neurom historijski je dobro dokumentiran, ali slabo objašnjen fenomen kojem se može prići na nekoliko načina. Odavno znamo da uglavnom stradavaju žene u srednjoj dobi, a nagađa se da su uzrok visoke pet i ostala tijesna i neprirodna obuća, ma kako možda izvrsno izgledala”, rekao je.
Osim operacije, stanje se može liječiti posebnim ulošcima i injekcijama steroida. Operacijom se katkad uklanja cijeli pritisnuti živac pa pacijent više nema osjećaja među prstima.
Izvor: Klix.ba


No comments:

Post a Comment