Wednesday 5 October 2016

Važnost vitamina B5 za organizam

Jedan od najrasprostranjenijih vitamina B grupe jeste vitamin B5 ili pantotenska kiselina, nutrijent neophodan za pretvaranje hrane u energiju, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i žuči. Ovaj vitamin sastavni je dio koenzima A koji ima vrlo važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina, proizvodnji steroida, sintezi steroidnih hormona i razvoju nervnog sistema, a pritom je i moćno sredstvo u borbi protiv stresa. Uz to, vitamin B5 sprečava povećanje nivoa triglicerida i lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

Poznato je da pantotenska kiselina, kao sastojak specijalnih losiona i krema, ublažava bolove u slučaju opekotina, posjekotina i ogrebotina, te smanjuje upalu kože i ubrzava zarastanje rana. Ako se pravilno hranite, nedostatak pantotenske kiseline gotovo je nemoguć, jer ovu supstancu sadrže gotovo sve namirnice, a najviše je ima u iznutricama, džigerici, pilećem i purećem mesu, integralnim žitaricama, mahunarkama – grašku, grahu, boraniji, zatim u integralnom pirinču, krumpiru, jajima (žumancetu), orasima, pečurkama, kukuruzu i pivskom kvascu. Uslijed nedostatka vitamina B5 javljaju se depigmentacija kože i anemija, kao i usporen rast. Preporučena doza za muškarce iznosi od 4 do 7 mg dnevno, za žene od 4 do 7 mg/d (u trudnoći i za vrijeme laktacije 10 mg/d).

No comments:

Post a Comment