Wednesday 5 October 2016

Zabranjeno! 5 namirnica koje ne smijete podgrijavati

Većina nas često podgrijava jela u mikrovalnoj pećnici ili jednostavno koristimo dobar stari štednjak.
Možda niste znali da neke namirnice nikako ne bismo smjeli podgrijavati jer one sadrže tvari koje kod ponovnog zagrijavanja postaju toksične. To može ostaviti kratkoročne posljedice poput probavnih problema, ali i dugoročno naštetiti našem zdravlju
1. Celer. Uglavnom ga koristimo za kuhanje juha i temeljaca ili pak pire i salatu. Nakon kuhanja celer obavezno treba izvaditi iz juhe i pojesti ga svježeg. Sadrži nitrate koji postaju toksični uslijed ponovnog zagrijavanja.
2. Jaja. Također spadaju u skupinu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrijavajte tvrdo kuhana jaja, kajganu ili musaku s preljevom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svježe pripremljene. Smijete ih čuvati u frižideru i pojesti hladne.


3. Špinat. Stručnjaci preporučuju da kuhani špinat pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan poslije. On sadrži visoki postotak nitrata koji se uslijed stajanja, ali i ponovnog podgrijavanja pretvaraju u kancerogene nitrite opasne za naše zdravlje.
4. Krumpir. Većinu nas odmalena su učili da se krumpir nikada ne podgrijava i ne ostavlja za dan poslije. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje nutrijente tijekom zagrijavanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate variva za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krumpir.
5. Gljive. Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrijavanje mijenja sastav protein u gljivama zbog čega može doči do raznih probavnih i želučanih problema. Također mijenjaju svoj okus. Zabrana podgrijavanja vrijedi i za juhe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive.


No comments:

Post a Comment