Wednesday 13 July 2016

Terapija sokovima

Osjećate li proljetni umor, koža vam je bez sjaja, naduti ste, skloni glavobolji, alergijama, jezik vam je bijel, mokraća tamna, a miris znoja prejak. To su samo neki od simptoma koji upozoravaju da je organizam prezasićen toksinima.
Upravo sada idealno je vrijeme za proljetno čišćenje organizma. Važno je da nam organi za izlučivanje dobro funkcionišu, a s vremenom, posebno zimi, organizam se zasiti konzervansa iz hrane, gaziranih pića, alkohola, cigareta, onečišćena vazduha itd. Nastaje zastoj cirkulacije, što otežava detoksikaciju, pa treba rasteretiti kožu, bubrege, pluća, jetra, crijeva i limfni sistem. Počnimo detoksikaciju u obliku terapije sokovima, masažom koja potiče cirkulaciju i rad bubrega, zagrijavanjem u električnoj deki potičemo izlučivanje preko kože i programiranom ishranom utičemo na jetru, bubrege i crijeva. U ishrani je najvažnije uspostaviti kiselobaznu ravnotežu, ubacivanjem namirnica poput povrća, voća i na kraju probiotika…

Naime, te namirnice sadrže minerale: kalcijum, kalijum, magnezijum, cink, itd., a oni u tijelu stvaraju baznost. Nasuprot njima su kisele namirnice koje u postupku detoksikacije treba izbjegavati: meso i mesne prerađevine, bijelo brašno i svi proizvodi od njega (čak i dvopek). Bolje je jesti proizvode od cijelog zrna, jer žitarice u svojem spoljnom omotu imaju minerale.
Terapija sokovima je stroga. Može se provoditi nedjelju dana, najduže tri nedjelje. Bitno je da se sistem za varenje ne opterećuje nikakvim krutim materijama. Piju se samo sokovi povrtni i voćni, obavezno oni koji nemaju konzervansa, ni šećer. Najbolje bi bilo iscijediti ih kod kuće neposredno prije ispijanja.
U danu se pije od 2,5 dl do 0,5 litara povrtnog soka, a između toga voćni. Ne smije se nipošto biti žedan. Minimalan bi razmak između uzimanja trebao biti od pola sata do sat vremena. Piju se i čaj za čišćenje krvi te izvorska voda. Ko osjeća glad, može pojesti samo bistru procijeđenu supu od povrća. Prije spavanja sa dosta se tečnosti uzme lan za poticanje varenja.

No comments:

Post a Comment