Thursday 21 July 2016

Usporava gubitak kostane mase kod starijih osoba, smanjuje rizik od nastanka upalnih procesa u organizmu, poput reumatoidnog artritisa

Usporava gubitak kostane mase kod starijih osoba, smanjuje rizik od nastanka upalnih procesa u organizmu, poput reumatoidnog artritisa



Veruje se da kukuruz potice iz sadasnje oblasti srednjeg Meksika i da u svom prvobitnom obliku postoji najmanje 7000 godina. Naime, prvobitni kukuruz se po izgledu dosta razlikovao od sadasnjeg. Imao je manja zrna i ne tako gusto i pravilno rasporedjena kao sto su sada. Velicina i izgled savremenog kukuruza su covekovo delo.
Kukuruz je veoma hranjiva namirnica od koje je zavisio opstanak Indijanaca u Severnoj i Južnoj Americi jer je zauzimao veliki procenat njihove ukupne ishrane. Ova zitarica se migracijom Indijanaca iz Meksika prosirila na obalu Perua i teritoriju Severne Amerike. Za evrpski narod, kukuruz je otkriven kada je cuveni moreplovac Kristofer Kolumbo "otkrio" Ameriku.
Osim toga sto je hranjiv kukuruz je bogat dijetalnim vlaknima koja uticu na snizavanje nivoa holesterola u krvi, vitaminom B1 koji povoljno deluje na funkciju mozga i folnom kiselinom koja stiti krvne sudove.
Posto spada u uslovno receno "obicne namirnice" mnogi od nas ne razmisljaju o njemu kao o hrani od koje mogu imati koristi za svoje zdravlje. Zato treba znati sta se to sve krije u ovim "zlatnim zrnima".
Cela zrna kukuruza osim toga sto obiluju vlaknima, sadrze minerale, vitamine i dragocene karotenoide (lutein i zeaksantin) koji podrzavaju zdravlje ociju. Naucno je dokazano da visok unos luteina i zeaksantina umanjuje rizik od hronicnih bolesti oka, pod nazivom makularna degeneracija koja nastaje kao posledica oksidativnih procesa i razarajuceg dejstva svetla. Takodje, moze usporiti razvoj katarakte.
Tu je i beta-kriptoksantin, jedan od "bliskih rodjaka" vitamina A koji usporava gubitak kostane mase kod starijih osoba, smanjuje rizik od nastanka upalnih procesa u organizmu, poput reumatoidnog artritisa. Zatim, deluje kao antioksidans, stiti celije od oksidativnih ostecenja pa pruza zastitu od nastanka raznih vrsta raka, narocito raka pluca.
Tiamin (vitamin B1) koji nalazimo u kukuruzu, osim toga sto utice na pravilan rad nervnog sistema, podstice pravilan rad srca i misica a ucestvuje i u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju.
Sve ovo odnosi se i na kukuruz secerac, koji je jos ukusniji od obicnog kukuruza pa cesce nalazi mesto na trpezama. Slicnog su sastava ako izuzmemo da kukuruz secerac, kao sto mu sam naziv govori, sadrzi vise secera. Dakle, sadrzi dve vrste dijetalnih vlakana (topiva i netopiva). Ona pomazu smanjenju holesterola u krvi jer se vezuju za masnoce i sprecavaju njihovu apsorbciju u krvotok. Smanjuju rizik od nastanka hemoroida jer podsticu protok hrane kroz creva i konacno praznjenje debelog creva. U novije vreme dijetalna vlakna se cak povezuju sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.
Kukuruz secerac moze posluziti kao prava poslastica, pri tom je dobar izvor energije, daje osecaj sitosti sto pomaze u kontrolisanju i regulisanju telesne tezine.
Od kukuruza se pravi stara i dobra grickalica zvana - kokice. Pa ako bas moramo nesto da grickamo svakako su kokice pametan izbor. Pored toga sto su zdrave, upijaju visak zeludasne kiseline. Nije zanemarljiv podatak da jedna mera kokica sadrzi 4-5 puta manje kalorija od cipsa.
Kornfleks kao najmoderniji produkt kukuruza takodje spada u izrazito zdrave i hranjive proizvode. Deluje kao blagi laksativ a pored skroba moze se pohvaliti proteinima i mineralima.
Na kraju da kazemo da se kukuruzna svila upotrebljava za pripremu caja ZA MRŠAVLJENJE.

No comments:

Post a Comment