Friday 15 July 2016

OBRATITE PAŽNJU: Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazan rekvizit za ljetne izlete je pokretni frižider. O njegovom sadržaju ne zavisi samo dobar provod nego i zdravlje tijela…
Naime na plaži se ne preporučuje konzumiranje masnih, slanih i kremastih namirnica jer osim što su nutritivno siromašne potencijalno su stanište bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Stoga sa sadržajem treba oprezno.

Ljetne visoke temperature kao i visoki stepen vlažnosti vazduha stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.


Kako bi izbjegli potencijalne zamke zaraze potrebno je posebnu pažnju posvetiti termičkoj obradi sirovog mesa i načinu njegova čuvanja. Nedovoljno kuhano meso može sadržavati štetne mikroorganizme stoga goveđe meso i njegove prerađevine, kao i meso peradi i jaja nastojte dobro obraditi kuhanjem ili pečenjem.
Nakon pripreme poželjno je da hrana izvan frižidera bude unutar pola sata, ne duže. Temperatura u prenosnim frižiderima ne smije biti ispod 8 stepeni…
1. Dok ste na plaži konzumiranje salama svakako treba izbjegavati kao i paštete ili gotove pekarske proizvode s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju ove nemirnice nisu nutritivno bogate pa umjesto da tijelo opskrbljuju potrebnom enegrijom one mu je oduzimaju.

Savjet: Dobar komad grilovanog mesa kojemu ste provjerili porjeklo, svježe povrće i hljeb kao i začini koje ste sami regulisali puno su pametnija opcija za zdrav i neopasan obrok na plaži. Ukoliko su vam namazi jednostavnije rješenje isprobajte zdravi namaz od humusa.
2. Obroci na plaži ne bi trebali biti masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Čips na plaži strogo je zabranjen baš kao i teški sendviči u koje nerjetko znamo ubaciti i komad pohovanog mesa, kremaste poslastice svakako treba izbjegavati jer većina njih sadrži jaja koja su ljeti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom.
Savjet: Čips od jabuke zadovoljit će želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lješnjaci koji neće naše tijelo izgladnjivati nego opskrbiti energijom. Poslastice možete sami pripremiti kod kuće, brzi kolač od mrkve i čokolade zdravo je i izvrsno rješenje.
3. Ćevapčići, hamburgeri i prženi krompirići uobičajena su ponuda ljetnih restorana. Umjesto teških obroka koji će nas opteretiti i koji iako spravljeni u restoranima, kriju potencijalne opasnosti, preporučujemo da na plažu ponesete laganu hranu.
Savjet: Prodavnice obiluju svježim voćem i povrćem čije nutritivne vrijednosti svakako treba iskoristiti najbolje konzumirajući ih svježe. Brze salate u koje umjesto mesa možete staviti žitarice ili soljenu ribu izvrsno su rješenje.
4. Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne sprečavaju dehidraciju nego je potsiču valja u potpunosti izbjegavati baš kao i alkoholna pića.
Savjet: Zalihe vode na plaži su prioritet, a umjesto kupovnih sokova sami možete napraviti svježe cijeđeni sok od grejpfruta kod kuće.

No comments:

Post a Comment