Sunday, 19 June 2016

Biber saveznik dobre probave

Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća…

Postoji nekoliko njegovih varijanti: bijeli, crni, zeleni, crveni. Bijeli ima blažu aromu od crnog papra, a smatra se i da je zdraviji. Ostale varijante nisu različite vrste bibera – sve je isti Piper nigrum – ili oljušten (bijeli), ili ubran kao potpuno zreo ili, pak, nezreo plod.
Za crni papar se kaže da je djelotvoran protiv zatvora, proljeva, uhobolje, gangrene, kile, problema sa srcem i probavom, ugriza insekata, nesanice, bolova u zglobovima, zubobolje i problema s jetrom i plućima.
Savremena medicina ovakva tumačenja ne priznaje, ali postoje indikacije da biber ima izvjesnih ljekovitih svojstva. Piperin, aktivna supstanca iz bibera, podiže razinu apsorpcije selena, vitamina B, beta-karotena, kao i drugih važnih nutrijenata. Piperin potiče termogenezu lipida, ubrzava energetski metabolizam u tijelu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu.

No comments:

Post a Comment