Sunday 17 July 2016

Kako ukiseliti plodove medvjeđeg luka

Jeste li znali da plodove medvjeđeg luka možete ukiseliti, sada je snažniji no ikada, stoga požurite…

Lijepe zelene plodove medvjeđeg luka još nalazimo u gorju i zaista ga je sada lako za prepoznati, listovi su još tu.

List je u biti diskretnog okusa, a plodovi su prilično snažnije arome, između običnog luka (kapule) i češnjaka. Iznimno su fini kao prilog salatama, sendvičima i umacima, svježi ili kratko kuhani, a ovdje je ideja za ukiseljene plodove medvjeđeg luka.

Svatko od vas kiseli na svoj način. Ovdje je Striborov recept:

Alkoholni ocat se razrijedi s 3 volumena vode (primjerice, pola litre alkoholnog octa i 1,5 litara vode). U njega se doda sol po želji (ali neka bude jače slano), plodove korijandra i smjesa zelenog, bijelog i crnog papra. Zakuhati i neka kipi minutu. Maknuti s vatre i ohladiti.
Plodove luka očistiti (kao na slici). U staklenke staviti najprije sloj papra i korijandra prokuhanog u octu. Posložiti potom polodove luka u staklenke. Preliti octom do vrha. U zdjelu staviti mlake vode, staviti u nju staklenku. Grijati dok ne zakipi, držati na tišoj vatri da voda vrije. Držati oko pet minuta dok vrije. Maknuti staklenku i odmah zatvoriti.
Dobar tek, svaki put kad se sjetite. Vrlo ukusno, pikantno i osvježavajuće, finije od klasičnih lučica koje se kisele u našim krajevima.
Autor: Stribor Marković
Web: www.plantagea.hr




No comments:

Post a Comment