Sunday 17 July 2016

Vino od kupine prijeki lijek za malokrvnost i anemiju

Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efkasan lijek za liječenje malokrvnosti (anemija).
Također se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.
Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Recept za kupinovo vino

Potrebno je:
5 kg kupina i 1,5 kg šećera
1. Očišćene i oprane kupine stavite u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šecer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite odprilike 3 prsta jer će uskoro započeti vrenje
2. Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mjesto
3. Neka odstoji nedelju dana
4. Nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procijedite kroz gazu
5. Staviti vino opet u posudu i ostavit još nedjelju dana
6. Tada pazljivo opet ocijeditite vino od taloga i pretočite u litarske staklene flaše
7. Povezati boce gazom (ne stavljajte čep jer bi boca pukla)
8. Čuvati na hladnom mjestu i nakon mjesec dana možete staviti čepove
Upotreba: Piti ujutro na prazan stomak ili uvečer prije odlaska na spavanje. U ljekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl. do 1 dl. (pola čaše) ovog napitka u dužem vremenskom periodu oko 2-3 mjeseca.

No comments:

Post a Comment