Saturday 25 June 2016

5 najboljih izvora željeza

5 najboljih izvora željeza




Željezo je mineral od suštinske važnosti koji je svima potreban, jer pomaže u transportu kiseonika do svih dijelova našeg tijela.
U slučaju neadekvatnog unosa željeza ili nedostatka željeza, potrebne količine vazduha ne dospijevaju do svih dijelova našeg organizma čime se izazivaju slabost, umor i anemija. Donosimo vam par namirnica koje biste trebali uvrstiti u ishranu kako biste ostali zdravi, čili i zgodni.
Meso
Meso je jedan od najboljih i najbogatijih izvora željeza. Ono nije samo bogato željezom već i omogućava bolju apsorpciju željeza iz drugih namirnica koje se konzumiraju s njim (npr: povrće i hljeb).
Voće i voćni sokovi
Voće kao što su jabuke, smokve, grožđe, narandže i banane imaju dobar sadržaj željeza, a sadrže i neke druge vitamine koji pomažu bolju apsorpciju samog željeza.
Sušeno bilje
Osim što ima ljekovita svojstva, sušeno bilje je, pored ostalih hranjivih materija i minerala, veoma bogato željezom. Najviše ga se može naći u peršunu, origanu, korijanderu i menti.
Kavijar
On možda i jeste luksuzna “roba”, ali je činjenica da je veoma bogat željezom. Ljudi ga uglavnom koriste kao predjelo, a ukus mu je apsolutno fantastičan. Pojedine, malo jeftinije, verzije mogu se naći u većim trgovačkim centrima.
Sušene kajsije
Osim što su dobar izvor željeza, sušene kajsije sadrže i vitamin A i kalijum. Ukus im je fantastičan te ih možete uključiti u ishranu umjesto, recimo, nekog dezerta ili druge poslastice.

No comments:

Post a Comment