Wednesday 29 June 2016

Prevencija upale sinusa

Iako nije uvijek moguće spriječiti nastanak akutnog sinuitisa, kao što je nemoguće izbjeći svaku prehladu ili bakterijsku infekciju, moguće je određenim, pravodobnim postupcima smanjiti težinu i ponavljanje upala pa na taj način spriječiti nastanak kroničnog oštećenja sluznice, odnosno razvoj kroničnoga sinuitisa.

Osvježivači zraka mogu donijeti olakšanje, posebno ako je zrak u sobi u kojoj boravite ugrijan centralnim grijanjem.
Klima uređaji pomažu osiguravanju podjednake temperature. Filtri koji se nalaze u uređajima za grijanje ili hlađenje zraka kao i u klima uređajima pomažu odstranjivanju alergena iz zraka. Ipak, potrebno je znati da klima može imati potpuno suprotni efekt ako se ne čisti u potrebnim intervalima.

Da bi preventivno djelovali na upalu sinusa izbjegavajte dim cigareta i zadimljene prostorije.
Izbjegavajte sve stvari koje mogu da iritiraju i izazivaju curenje nosa, peckanje očiju ili nadražujući kašalj, a bilo bi dobro da o tome obavijestite svog ljekara.
Izbjegavajte učestalo konzumiranje alkoholnih pića, kao što smo i do sada govorili – pretjerano konzumiranje alkohola dovodi do raznih oboljenja.
Klor u bazenima može da iritira sluznicu nosa i sinusa pa se kupanje u bazenu ne preporučuje osobama sklonim sinuitisu.
Vrlo je važno što ranije započeti pravilno liječenje prehlade, gripa i svake druge infekcije disajnog sistema. Osobama sa povećanim rizikom (starije osobe, djeca, kronični bolesnici) preporučuje se vakcinisanje protiv gripa koje se pojavljuje svake godine u jesen. Vakcinisanje protiv pneumokoknih bolesti pruža dužu zaštitu i ponovno vakcinisanje se preporučuje svakih pet godina. Osobe koje nemaju slezenu odmah treba da prime vakcinu protiv pneumokoka.
Pravilna prehrana koja uključuje što više voća i povrća povećava otpornost organizma. Drugim riječima – jedite što više voća i povrća.

No comments:

Post a Comment