Wednesday 29 June 2016

Prirodni antibiotik: Recepti za 24 super pripravka od kadulje

Čisti krv i cijeli organizam, pomaže kod kožnih oboljenja, depresije, neuroze, čireva itd. Najvažnije vrste kadulje kod nas su Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba

Kadulja ili žalfija (Salvia officinalis) višegodišnja je polugrmovita biljka koja raste u kamenjarima Mediterana u niskim grmovima. Osjetljiva je na mraz i previše vlage, pa je kontinentalci moraju sijati i njegovati.
Ima jako korijenje, drvenastu stabiljku i traje šest do sedam godina. Biljka ima jak aromatičan miris, koji se sušenjem ne gubi. Raste na osunčanom, toplom mjestu, zaštićenom od vjetra. Listovi se beru prije cvatnje, u travnju, i iza cvatnje, u lipnju, a cvijet u svibnju i lipnju. List je daleko ljekovitiji od cvijeta i najčešće se koristi sušen. Cvijet i listove sušimo na toplom i zračnom mjestu.

Kadulja je pčelama omiljena ispaša, a med se ubraja među najcjenjenije vrste medova u svijetu.

Biljka sadrži eterično ulje, salviol, tion, pinen, tanin, gorke tvari, bjelančevinu, škrob, gumu, ljepljive pobliže neistražene tvari, zatim kalcijev oksalat, soli fosforne kiseline, kalijeve i kalcijeve soli, oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja u kojem ima cineola, zatim borneol, bornilacetat….
Ljuta je i pomalo gorkog okusa zbog tanina i gorkih tvari, koje su također ljekovite, kao što su kalij, kalcij, natrij. Lišće kadulje djeluje adstringentno, antibakterijski, fungicidno, antivirusno, pospješuje želučanu sekreciju i smanjuje znojenje.
Preporuča se kod menopauze upravo za regulaciju znojenja. Također, regulira znojenje kod osoba u pubertetu i adolescenciji. Liječi i sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Kako sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se primjenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva.
Koristi se kod kožnih oboljenja, djeluje kao blagi afrodizijak, pomaže kod depresije, neuroze, slabog rada želuca i slabog apetita. Također, čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s ošećenom jetrom. Kod uboda insekata na mjesto uboda stavljamo smrvljeno kaduljino lišče.
Kadulja se koristi i za dezinfekciju kože, smanjuje oticanje, zaustavlja krvarenje i pospješuje brže zacjeljivanje rana, te pomaže kod nadražene kože, ekcema, lišaja, akna, upale kože, psorijaze, gnojnih upala kože, čireva i gljivica.
Korisna je i kod poremećaja menstrualnog ciklusa. Eterično ulje kadulje je pravo žensko ulje zbog djelovanja sličnog estrogenu, pa se najčešće koristi kod bolesti i stanja vezanih uz reproduktivni sustav žena. Jača kosu i daje joj sjaj.
Ipak, unatoč svem pozitivnom djelovanju, kadulju ne valja prečesto ni predugo konzumirati. Naime, zbog jakih eteričnih ulja koja sadrži, u dugoročnim dozama djeluje negativno na jetru, a kod prekoračenih doza može izazvati i smrt. glavni problem je tujon, sastojak eteripčnog ulja kadulje, kojega u biljki i cvijetu može biti i do 60 posto.
Upravo joj tujon daje snažan i opojan miris te čini da kadulja djeluje antiseptički, no tujon može biti napasan za središnji živčani sustav i imati loše posljedice za zdravlje. Da biste izbjegli moguće posljedice, ako pripremate uvarak, tonik ili mješavinu za unutarnju primjenu, uvijek kuhajte kadulju najmanje 3 do 5 minuta, što će ublažiti razinu tujona, dok ju za vanjsku primjenu treba samo preliti kipućom vodom.

Top 24 pripravka od kadulje:

1. Za čišćenje krvi Za čišćenje krvi, jačanje živaca i zaustavljanje drhtanje ruku, kuhamo lišće u mješavini pola vode pola crnog vina. Prokuhajte, ostavite da se ohladi i ocijedite, pa pijte po dvije žlice ujutro i na večer, dok ne osjetite poboljšanje, ne dulje od mjesec dana.
2. Za čišćenje lica ili rana U 0,5 litre kipuće vode poparite 3 velike žlice kaduljinog lišća, poklopite i ostavite da stoji preko noći. Ujutro procijedite i preselite u čistu bočicu koja se može zatvoriti. Otopinom možete umiti lice ako se pojae akne ili ekcemi te očistiti rane ili čireve.
3. Protiv bolova u želucu Oko 10 grama cvjetne granje kadulje poparite s litrom kipuće vode. Ohladite i procijedite, pa pijte po šalicu prije jela. Druga mogućnost je da pola čajne žličice lista poparite sa šalicom kipuće vode i ostavite da ostoji 5 minuta. Procijedite i pijte prije jela.
4. Sapun za čišćenje lica Zagrijavajte 150g naribanog dječjeg sapuna, 3 žlice limunova soka i 2 dcl. hladnog čaja od kadulje, mješajući drvenom žlicom. Neka se ohladi pa umiješajte 2 žlice usitnjenog suhog lišća kadulje i 10 kapi kaduljinog bademovog ili maslinovog ulja. Oblikujte 2-3 sapuna.
5. Za hormonalnu ravnotežu Žličicu suhog čaja prelijte s čašom kopuće vode i ostavite da stoji oko pola sata. Ohlađeni i procijeđeni čaj pije se 21. dan, između menstruacija, kako bi pomogao regulaciju hormona. Odlično je rješenje i za razdoblje puberteta, jer je efikasan hormonalni regulator.
6. Protiv trbušnog tifusa Dodajte kadulji jednake dijelove smrekovih bobica i pelina, pa to kuhajte u pola vode i pola vina. Ohladite i procijedite, pa pijte triput dnevno po jednu šalicu prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa.
7. Protiv anemije i za jačanje Vino od kadulje vrlo je korisno protiv anemije i za jačanje rekonvalescenata nakon operacije ili težih bolesti. Vino se dobije tako da jednu malu žličicu kadulje prokuhate u šalici dobrog crnog vina. Procijedite i pijte tijekom 7 dana, pa nakon 7 dana ponovite ako treba.
8. Za čišćenje rana Stare gnojne rane brzo zarastu ako se ispiru i oblažu uvarkom od kadulje. Jednu veliku žlicu korijenja i lišća kadulje namočite u šalici hladne vode. Zagrijte i kuhajte 10 do 15 minuta. Ohladite i procijedite, pa namočite gazu i stavite ju kao oblog na ranu. Kad se osuši, ponovo namočite.
9. Mast za probleme s kožom Uzmite 1 do 2 pregršti svježe ili suhe biljke, stavite u 250 grama vruće masti i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Ostavi preko noći, a ujutro podgrijter i procijedite. Spremite u kutijice i koristite ta liječenje problema s kožom.
10. Mokraćni problemi Veliku žlicu mješavine jednakih dijelova kadulje, breze (betula alba), medvjeđeg grožđa (uva ursi), cvijeta bijelog sljeza (flos althaeae officinalis) i preslice (equisetum arvense) poparite s 1/2 litre kipuće vode. Ostavite preko noći, pa pijte tijekom dana umjesto vode.
11. Za bolove i grčeve Protiv bolova i grčeva u želucu uzmite 10 grama suhog cvijeta kadulje, poparite s litrom kipuće vode, ostavite poklopljeno da se ohladi. Procijedite i pijte po 1 šalicu prije jela. Napitak treba pripremati svjež svakoga dana, ne ostavljajte za sutra.
12. Za stres i živce Ljudi pod pritiskom stresa, živčano rastrojeni te rekonvalescenti, trebaju uzimati zdrobljenu suhu ili svježu kadulju kao lijek. Žvačite i progutajte 1 do 3 žlice kadulje na dan, poslije jela. Djelovanje se osjeti već nakon dva sata. Lijek ne uzimajte dulje od 7 dana.
13.Ublažite gripu Protiv gripe i jake prehlade pijte 2 šalice toplog kaduljinog čaja na dan. Također, u 1 litru slatkog dalmatinskog prošeka namočite 80 grama kaduljinog lišća tijekom 8 do 10 dana, uz povremeno protresanje. Pijte pola male čašice ujutro i na večer.
14. Za jačanje desni Svježe listove možete koristiti i za trljanje desni, za njihovo jačanje i sprečavanje krvarenja. Također, ispirite usta čajem od 3 velike žlice kadulje koje ste poparili s 1/2 litra kipuće vode. Ostavite preko noći, procijedite i koristite kao vodicu za usta.
15. Ne noćnom znojenju Čaj od jednakih dijelova kadulje i steže (potentilla tormentilla) smanjuje noćno znojenje u prsobolnih oso
ba te rekonvalescenata poslije teških bolesti. Pomaže i 50 kapi tinkture od kadulje, koju treba uzeti na večer, malo prije spavanja.
16. Slabost želuca i probave Pomiješajte 1 žlicu svježeg lista kadulje, dvije žlice šećera i sok 1 cijelog limuna. Ubacite u čašu kipuče vode i procijedite nakon pola sata. Pije se kao tonik kod slabosti želuca i probave, te kod umora, nervne iscrpljenosti, slabog imuniteta, memorije i koncentracije.
17. Za upale grla Ušpinajte 2 žlice šećera. Kad dobije smeđu boju prelijte sa 2decilitra mlijeka te dodajte 2 do 3 grančice kaduljinog lista. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, ocijedite napitak i pijte dok je još vruće. Ponovite ujutro i na večer, poboljšanje će doći brzo.
18. Oblozi za rane Jedan od starih recepata je i ovaj: Izgnječite dobro listove svježe kadulje pa ih stavite na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu. Privijte na ranu ili na gnojni čir i ostavite preko noći. Obloge treba mijenjati barem jednom dnevno dok se rana ne očisti.

19. Tinktura za prevenciju U decilitar 70-postotnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenog kaduljinog lista. Ostavite na toplom mjesec dana. Ocijedite i premjestite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!
20. Kupka za kožne bolesti U 5 litara hladne izvorske vode stavite 20 dkg kadulje. Neka odstoji 12 sati, pa ulijte u kadu s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i kožne bolesti. Za neke od njih, primjerice pitirijazu (pytiriasis versicolor) koristan je i čaj jer mijenja strukturu znoja.
21. Rakija od kadulje Oko 250 listića kadulje namočite u 1,5 litru rakije, najbolje lozovače. Ostavite tri tjedna, ocijedite i pomiješajte s 1,5 kg neutralnog meda od bagrema do jakog i oporog kestena. Rasporedite u boce. Neka dozrijeva još tri tjedna. Povremeno protresite i okrećite. Pijte po malo.
22. Vino za jačanje U litru kvalitetnog crnog vina (plavac, frankovka, teran) stavite 10 dkg usitnjenih kaduljinih listova. Neka odstoji na suncu uz povremeno potresanje i okretanje dva tjedna. Procijedite i pijte poslije jela po jednu malu čašicu. Pomaže jačanju organizma.
23. Sirup za domaći sok Treba vam 100 cvjetova kadulje, 4 kg šećera, 4 litre vode i 10 limuna. Prokuhajte šećer i vodu, po mogućnosti izvorsku. Ohladite, pa umiješajte sok od limuna te ubacite cvjetove. Neka odstoji 2 dana, pa ocijedite i podijelite u boce sterilizirane u vrućoj vodi. Pijte razblaženo s vodom.
24. Ulje i mast od kadulje Da biste dobili ulje, namočite 4 žlic3 kadulje u 4 dcl maslinovog ili suncokretovog ulja, ulja kukuruznih klica, bademovog ili slično. Ostavite stajati 2 do 3 tjedna na suncu i ocijedite pa pretočite u bočicu. Koristite za masažu, ili izradu masti.

No comments:

Post a Comment