Grah - ljekovita biljka
Grah je nutritivno super hrana. Smeđi, bijeli ili crveni grah, jedan je od najboljih biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Klijanjem se povećava količina vitamina u grahu, posebno vitamina C i E, a sušenjem zrno ne gubi svoje hranjive sastojke.
Mahunarke su najbolji i najveći izvor proteina u prehrani, a u obroku sa žitaricama ili njihovim proizvodima (tjestenina, riža) ima visokokvalitetan sastav proteina koji se može usporediti s mesom ili mliječnim proizvodima, pa ukoliko želite izbaciti crveno meso iz prehrane , zamijenite ga takvim obrokom. Razlog tome je sastav aminokiselina. Mahunarke sadrže velike količine aminokiseline lizina koja nedostaje žitaricama, a siromašne su i aminokiselinama metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima žitarice obiluju. Grah ima povoljno djelovanje i na mentalno zdravlje preko vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, esencijalnog neurotransmitera za pamćenje (čiji nedostatak utječe na pojavu mentalnih bolesti koje se javljaju starenjem, kao što su senilnost i Alzheimerova bolest). U narodnoj medicini se u ljekovite svrhe skupljaju zrele komuške iz kojih je izvađeno sjeme. Plodovi i komuške, pored minerala i vitamina obilno sadrže inzulinu sličnu tvar-glukokinin. Glukokinin smanjuje sadržaj šećera u krvi, te smanjuje izlučivanje šećera putem mokraće. Glukokinin se kuhanjem ne razara. Čaj od komuški se proporučuje piti u mješavini s listovima borovnice, stolisnikom, maslačkom, borovnicom. Čaj se preporučuje oboljelima od: dijabetesa, hroničnog reumatizma i išijasa, bolesti bubrega i mjehura (kao što su upale mjehura), oboljenje mokraćnih kanala , sprječava stvaranje mokraćne kiseline. Čaj od cvjetova graha je prastari pučki lijek protiv bubrežnog kamenca, gihta i grčeva u bubrezima.
No comments:
Post a Comment