Jogobela torta
Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 5 kasika šećera
- 1 kasika vode
- 5 kasika brašna
- 1 prašak za pecivo
Zumancima potom dodati umucena belanca, vodu i brasno pomijesano sa praskom za pecivo.
Rernu zagrijati na 180 C, pleh manjih dimenzija obloziti pek papirom i peci koru oko 25 minuta.
Krema:
- 1 l voćnog jogurta od jagode
- 20 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 l slatkog vrhnja
- jagode ( breskve iz konzerve)
- 3 vrećice želatine
Izraditi šlag od slatkog vrhnja pa i njega umiješati u jogurt.
Nasjeckati jagode (može i breskve iz konzerve, ali onda i jogurt mora biti od
bresaka) pa dodati u smjesu. Ja sam ovaj put kombinovala maline i sumsko voce. Nakvasiti želatinu sa 12 kasika vode te staviti na vatru da se otopi (ne smije provrijeti). Otopljenu želatinu odmah polako ulijevati u smjesu šlaga i jogurta lagano
miješajući.Veliku okruglu serpu obloziti folijom, potom izliti fil, a okolo sloziti piskote, te poklopiti sa ohladjenom korom.Ostaviti da stoji 24 h u frizideru. Okrenuti serpu naopako, kora ostaje dole, a po torti složiti narezano voce i preliti preljevom za torte. Tortu isjeci na parcad i posluziti.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment