Sirće odnosno sirćetna kiselina od davnina se koristi u različite svrhe – kao konzervans pri pripremanju zimnice, začin za salate, za uništavanje korova, čišćenje, poliranje predmeta od srebra… Ono je i stari narodni lijek protiv raznih tegoba, koji se najviše koristio u vidu obloga, ali kada je riječ o oralnoj primjeni, zagovornici alternativne medicine govore isključivo o ljekovitosti prirodnog, prije svega, jabukovog sirćeta. Međutim, konzumiranje ove tečnosti zahtijeva veliki oprez, pogotovo kada je riječ o osobama sa želučnim tegobama, prvenstveno onima koji imaju čir.
VRSTE
Alkoholno sirće – Upotreba ove tečnosti veoma je rasprostranjena, prvenstveno zbog niske cijene, mada u odnosu na vinsko i voćno sirće ima znatno manju hranljivu vrijednost. Nastaje fermentacijom alkohola sa 9% sirćetne kiseline, koja se u nekim zemljama dobija destilacijom drveta i zemnog gasa metana i nije preporučljiva u ishrani. Kod nas se sirćetna esencija proizvodi od melase, kukuruza i žitarica i zbog toga je njen alkoholni rastvor potpuno bezbjedan za upotrebu. Uglavnom se koristi za pravljenje zimnice i kao začin za salatu.
Ipak, zagovornici alternativne medicine ističu da je alkoholno sirće štetno i da negativno utiče na jetru i organizam u cjelini, ali ga preporučuju kao dobro sredstvo za održavanje čistoće domaćinstva i najbolju zamjenu za štetne hemijske proizvode.
Jabukovo sirće – Danas je sve popularnije i to ne samo zbog karakterističnog ukusa i mirisa već i zbog mnogobrojnih koristi u prevenciji i liječenju nekih oboljenja. Nastaje fermentacijom usitnjenih jabuka, čiji se prirodni šećeri razlažu pomoću bakterija i kvasca. Ono što prvo nastaje jeste alkohol (sajder – jabukovo vino), a zatim i sirće.
SIRĆE KAO LIJEK
Jabukovo sirće prodaje se najčešće nefiltrirano i nepasterizovano. Na dnu boce s vremenom se pojavljuje talog koji sadrži bakterije sirćetne kiseline (nazivaju ga i “majkom sirćeta”), ali to je sasvim normalna (i poželjna) pojava. Pri kupovini jabukovog sirćeta uvjek treba birati ono mutnije, koje ima talog.
Jabukovo sirće se preporučuje kao “lijek za sve”. Dnevna doza predstavlja rastvor od dvije kašike u mlakoj vodi, uz dodatak dvije kašičica meda. Ovakav eliksir, osim što je veoma ukusan, pomaže u slučaju upale grla, loše probave, povišenog holesterola u krvi, slabe cirkulacije, a savjetuje se i u slučaju bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Dokazano je da snižava krvni pritisak i da je odličan saveznik u održavanju vitke linije.
Možda je najveća dobrobit od jabukovog sirćeta njegov uticaj na nivo glukoze u krvi, pa se preporučuje kao redovan dodatak ishrani dijabetičara. Uz sve to, poboljšava ten, čisti kožu od mitesera, ublažava reumatske tegobe, pomaže liječenje ekcema… Razblaženo, može se koristiti kao regenerator za kosu, ali i kao omekšivač za veš.
>> Jabučni ocat je dobar za skidanje kilograma
Vinsko sirće od davnina je poznato kao odličan začin za salate i jela od ribe, ali i kao narodni lijek. Pravi se od bijelog ili crnog vina, šerija, pa čak i šampanjca, i zadržava boju i ukus vina od kog je napravljeno. Ovo sirće je najzastupljenije u kuhinjama mediteranskih zemalja. Bogato je kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem i bakrom.
Poznato je da umjerena količina crnog vina pozitivno djeluje na kardiovaskularni sistem, zahvaljujući resvertrolu, fitohemikaliji koja je snažan antioksidans. Ovom materijom obiluje i vinsko sirće koje je od davnina u narodnoj medicini poznato kao sredstvo za ispiranje usne duplje i rana te dezinfekciju posjekotina. Odličan je uvidu obloga u slučaju udaraca i nagnječenja, upala i povišene temperature, ali i za inhalaciju protiv prehlade.
EGZOTIČNI ZAČINI I ČISTAČI ORGANIZMA
Medno sirće
Ovaj proizvod nastaje fermentacijom rastvora meda i vode, vrhunskog je kvaliteta i specifičnog ukusa. Ono što je veoma važno u pripremi ovog proizvoda jeste da se koristi kvalitetan med, nabavljen od proverenih proizvođača. Tako se dobija odlično sirće koje se može koristiti u ishrani (dresing za salatu), ali i kao sredstvo za jačanje imuniteta.Pirinčano sirće
Nastaje fermentacijom pirinča i ima značajno mesto u azijskim kuhinjama (dobar je dodatak dinstanom povrću, algama i jelima od sei-tana, jer ih omekšava). Blagog je ukusa, a čisti organizam od toksina i pomaže pri varenju. Koristi se i u makrobi-otičkoj ishrani.Umeboši sirće
Umeboši šljive zapravo su fermentisane japanske kajsije, a sirće je tečnost koja nastaje prilikom vrenja. Kod nas postoji sirće nastalo fermentacijom trnjina ili kajsija prema tradicionalnom japanskom receptu. Umeboši sirće poboljšava apetit, zaustavlja proces truljenja u crevima, momentalno vraća krv u bazno stanje, čisti organizam od otrova, pomaže u slučaju opstipacije i smanjuje bolove.
Balzamiko sirće
Ova je posebna vrsta sirćeta, napravljena od grožđa. Specifičnog je, blago kiselog i slatkastog ukusa, a za njegov kvalitet odlučujuće su sirovine, klimatski uslovi i višegodišnje čuvanje u buradima od specijalnih vrsta drveta. Za razliku od ostalih vrsta sirćeta, balzamiko se nedobija vrenjem vina ili voća, nego komplikovanim postupkom cjeđenja i dugotrajnog kuhanja specijalne vrste grožđa. Nakon toga sledi višegodišnji proces dozrijevanja u specijalnim buradima. Proizvodnja originalnog balzamiko sirćeta traje najmanje 12 godina. Bogato je antioksidansima, pa se naročito ističe njegov značaj u spriječavanju kardiovaskularnih bolesti, raka, osteoporoze, Alchjamerove bolesti i u regulaciji krvnog pritiska.
No comments:
Post a Comment